Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Novinarstvo se pretvorilo u političku propagandu

Nekadašnji hrvatski novinar Tomislav Jakić izjavio je u ponedeljak u Novom Sadu da je novinarstvo u regionu u funkciji informisanja „umrlo“ i pretvorilo se u političku propagandu. Jakić je na promociji svoje knjige „Nisam zavijao s vukovima“ rekao da većina novinara danas piše po nalogu vlasnika, a vlasnik im te naloge daje vodeći računa o željama oglašivača i političkih patrona.
Dodao je da ipak ima i izuzetaka medju novinarima, odnosno onih novinara koji su sačuvali i čast, i profesionalni ponos, i hrabrost. Prema njegovim rečima, odumiranje novinarstva u funkciji informisanja je nažalost „svetski trend“, iako u razvijenim zemljama još uvek postoje ozbiljni mediji. On je oštro kritikovao hibridnu formu novinarstva „infotejnment“ (infotainment) – informacije kao zabava.
„To je trend koji traje već dve decenije, a koji je apsolutno neprihvatljiv. To je ‘drveno željezo’. Polazi se od pretpostavke da ozbiljni sadržaji zapravo ne zanimaju publiku, već su mediji ti koji sugerišu publici šta treba da ih zanima. To je potcenjivanje publike“, rekao je Jakić. Jakić je rekao da je knjigu nazvao „Nisam zavijao s vukovima“ jer nije želeo da početkom devedesetih godina učestvuje u promociji nacionalizma i u ratnoj propagandi na Hrvatskoj radioteleviziji.
Ocenio je da je velika većina onih koji su pristali na „zavijanje s vukovima“ i danas prisutna u medijima, dok onih koji su to odbili uopšte nema na medijskoj sceni.

Izvor: Beta

Foto: Medija centar Beograd

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!