Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Neprihvatljive kazne za medije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio da je neprihvatljivo da novinari zbog prenošenja saopštenja organa vlasti snose odgovornost za navodnu povredu nečije časti ili ugleda. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić smatra da je neprihvatljivo da novinari ili mediji koji su korektno preneli sadržinu saopštenja ili dokumenata organa vlasti plaćaju kazne jer su time navodno povredili nečiju čast ili ugled.
Prema njegovoj oceni, mogućnost takvog kažnjavanja je indirektna cenzura, te izazivajući kod vlasnika ili urednika medija i novinara opravdanu zabrinutost, aktivira i mehanizme autocenzure. „Posao novinara i medija je da informišu javnost. Kada to čine u dobroj veri, bez namere da vređaju ili kleveću, prenoseći informacije za koje imaju razloge da veruju da su tačne, neprihvatljivo je da snose bilo kakvu odgovornost“, smatra Šabić. Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je pre dva dana raniju odluku Višeg suda po kojoj je televizija B92 obavezna da, zbog objavljivanja jednog saopštenja MUP-a iz 2008. plati odšetu.
Kako je saopšteno iz te medijske kuće, B92 je tada preneo policijsko saopštenje, a odlukom suda je obavezan da osobi koja se u tom saopštenju pominje plati odštetu od 350.000 dinara. Njihovo kažnjavanje u takvim okolnostima nije u skladu sa standardima slobode izražavanja i slobode medija zajamčenih Ustavom Srbije, Evrpskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim relevantnim dokumentima, dodao je Poverenik.
U savremenim uslovima, normalan odnos organa vlasti prema javnosti podrazumeva da što više informacija o radu objavljuju sami, a postoji čak i zakonska obaveza objavljivanja, naveo je Šabić. Prema njegovom mišljenju, sasvim je normalno da organi vlasti u izvršavanju svojih, društvenih i zakonskih, obaveza prema javnosti sami odgovaraju za kvalitet izvršenja tih obaveza. Oni su, kako navodi Šabić, dužni da obezbede tačnost informacija koje objavljuju, a sasvim je normalno da javnost ima pravo da se pouzda u tačnost toga što objavljuju.
„U slučaju da javna saopštenja ili dokumenti organa vlasti, odnosno izjave funkcionera date u službenom svojstvu ne odgovaraju istini, pa eventualno na bilo koji način ugrožavaju nečiju čast ili ugled, ili neko drugo zakonom zaštićeno dobro, odgovornost za to moraju snositi isključivo sami organi vlasti i službena lica, odnosno funkcioneri“, istakao je Šabić. Kažnjavanje novinara ili medija zbog toga što su se, što je valjda sasvim prirodno, pouzdali u tačnost informacija koje objavljuju organi vlasti, je ne samo nepravično nego i potpuno kontraproduktivno, zaključio je Poverenik.

Izvor: RTS

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!