today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Nastavlja se agonija hrvatskih novinskih izdavača

REGION – Osim 24 sata, nijedan drugi dnevni list u Hrvatskoj neće 2013. pamtiti po dobru, piše Tportal. 24 sata u 2013. povećao je prihode za 7,4 posto na oko 34,4 miliona evra, a prema podacima portala Poslovna Hrvatska, ostvario je i dobit od oko 2 miliona evra.
Daleko je to od najboljih vremena kada je dobit bila i viša od 6,6 miliona evra, ali ako se uzme u obzir to da su 2012. završili s minusom od 171 hiljada evra, može se reći da je iza 24sata vrlo uspešna godina, piše Tportal.
Večernji list, takođe u vlasništvu austrijske Styrije, nastavio je s negativnim trendom kad se gledaju prihodi koji su u konstantnom padu od početka krize. Lani je Večernjak prihodovao 26,6 miliona evra (-4 posto), a pre četiri godine ta je brojka bila veća za čak 11,4 miliona evra. Zahvaljujući snažnom rezanju poslovnih rashoda za 3,67 miliona evra, Večernji list prošlu je godinu završio s neto dobiti od 515 hiljada evra, a godinu ranije bio u gubitku 2 miliona evra.
Kompanija EPH Media, izdavač Jutarnjeg lista, Globusa i Forbesa, lani je imala osetan pad prihoda te je poslovala s gubitkom. Od 2010., prodaja novina i oglasa sve je manja. Prošle godine, prihodi su bili 23,5 miliona evra (-11,7 posto), a gubitak je iznosio 647 hiljada evra.
Krajem jula 2013., nad EPH-om je otvoren postupak predstečajne nagodbe. Poverioci su prihvatili plan restrukturiranja i sad se čeka potpisivanje ugovora. Kad se to desi, većinski vlasnik EPH-a postaće, o čemu je tportal pisao, advokat Marijan Hanžeković koji je otkupio 90 posto udela koji je u EPH-u imala banka Hypo.
Slobodna Dalmacija u sve je većim problemima. Lanjski prihod od 17,3 miliona evra gotovo je za 13,2 miliona evra manji nego što je ostvareno pre četiri godine. U odnosu na 2012., prihod je pao za sedam posto, a rashodi se povećali za čak +46 posto što je dovelo do rekordnog gubitka od 10,7 milion evra.
Uprava Slobodne Dalmacije u konsolidovanom finansijskom izveštaju navodi kako je gubitak rezultat otpisa potraživanja u predstečajnoj nagodbi prema društvima grupe EPH, troška izgubljenog sudskog spora s Jadrantekstilom i usklađivanja vrednosti zgrade u Splitu na adresi Hrvatske ratne mornarice 4.
Prihodi su pali i Novom listu, i to za sedam posto, na 12,8 milona evra čime je nastavljen dugogodišnji negativan niz. Rečke novine vratile su se i lošoj navici poslovanja u gubitku; lani im je minus bio 673 hiljada evra, a godinu pre ostvarile su dobit od 330 hiljada evra. Budući da su im rashodi ostali isti, može se zaključiti da je gubitak posledica pada broja prodatih novina i oglasa.
Kad je reč o tiražama, podataci ABC Hrvatska, agencije koja procenjuje tiraže štampe u saradnji s izdavačima, agencijama i oglašivačima, od dnevnih listova prate tiraže 24sata, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista.
24 sata pre dve godine imala su prosečni tiraž od oko 130.000 prodatih primeraka, a sad je on ispod 110.000. Jutarnji list sa oko 60.000 pao je ispod 50.000, a Večernji list sa 65.000 na oko 60.000 prodatih primeraka dnevno.

Izvor: Tportal

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!