Na oglašavanje u CEE regionu u 2018. potrošeno 13,8 milijardi evra!

REGION – Mreža nezavisnih marketinških agencija Centralne i Istočne Evrope weCAN izdala je peti godišnji izveštaj pod nazivom CANual Report. Izveštaj obuhvata i sumira rezultate poslovanja tržišta oglašavanja u 15 zemalja Centralne i Istočne Evrope u periodu od 2014. do 2018. godine i uključuje predviđanje trendova za narednih pet godina.

Dve prekretnice u pet godina
Izveštaj pokazuje da je ukupna vrednost potrošnje na oglašavanje u regionu u 2018. dostigla sumu od 13,8 miljardi evra, što je za tri milijarde više nego pre pet godina. Broj ljudi u regionu koji svakodnevno koriste internet je porastao za 10% od 2014. i u većini zemalja oglašivači su se brzo prilagodili ovoj glavnoj promeni u navikama korišćenja medija.

Ovaj brzi rast korišćenja internet sadržaja praćen je eksplozivnim rastom udela potrošnje na internet oglašavanje od 104% u odnosu na ukupna ulaganja u oglašavanje i dostigao je 5,7 milijardi evra prošle godine za region Centralne i Istočne Evrope pretekavši ulaganje oglašivača u televiziju.

Preuzimanje liderske pozicije ulaganja u digitalno oglašavanje nije jedina prekretnica CEE tržišta. Dok se u posmatranom periodu jedino beleži konstantan pad ulaganja u oglašavanje u štampanim medijima (-28%), tržište OOH se uvećalo za 10%. Tržište oglašavanja u periodu između 2014. i 2018. godine

Televizija ili internet?
Oglašivači u zemljama Višegradske četvorke su bili najbrži u prilagođavanju oglašavanja u eri interneta. Češka je prva zemlja u kojoj je potrošnja na oglašavanje na internetu potisnula televiziju. Taj trend je pratila, nadalje, Mađarska u 2015, Poljska u 2018, dok se očekuje da se Slovačka pridruži u vrlo bliskoj budućnosti. Pored njih, još tri zemlje su imale ovu prekretnicu – Litvanija u 2016 i Ukrajina i Rusija u 2018. Poslednja u ovom nizu je postala prava digitalna supersila doprinoseći svojom potrošnjom na oglašavanje na internetu skoro polovini ukupne potrošnje na oglašavanje na internetu regiona.

Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka, Rusija, Ukrajina, Litvanija: internet
Rumunija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Srbija, Slovenija, Hrvatska: TV

weCAN rangiranje
Pre pet godina, weCAN je razvio indeks koji bi oglašivačima približio i objasnio stanje tržišta oglašavanja u regionu. Vrednosti weCAN indeksa pokazuju procenat potrošnje u oglašavanje po glavi stanovnika unutar nominalnog BDP-ja zemlje, otkrivajući da li potrošnja na oglašavanje kao ekonomski sektor jača ili slabi u odnosu na celokupni ekonomski perfomans zemlje.

Od 2014. godine, weCAN indeks je rastao u Češkoj, Ukrajini, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rusiji i Litvaniji. To znači da je u ovim zemljama tržište oglašavanja raslo dinamičnije od ekonomije tih zemalja.

Ovo su iste one zemlje u kojima je oglašavanje na internetu uzelo primat od televizije, dokazujući time da je ekonomski segment u koji spada oglašavanje razvijen na način na koji je to na zapadnim tržištima, ukoliko je potrošnja na oglašavanje na internetu prva na listi.

Što se tiče tržišta Srbije u posmatranom periodu, u poređenju sa gore navedenim tržištima, ono izgleda pasivno i slabo agilno kada su trendovi i promene u pitanju. Međutim, u narednom petogodišnjem periodu moglo bi se prodrmati upravo zahvaljujući internetu i hvatanju priključka sa razvijenijim tržištima u ovoj kategoriji. Možda u tom periodu ulaganja u oglašavanje na internetu i u Srbiji počnu da liče na ona iz Višegradske grupe.

Više informacija možete pronaći ovde.


Oceni tekst

1,00 od 5
Loading...

Komentari