Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Mora da padne krv!

ASA (Advertising Standards Authority), organizacija koja reguliše standarde u reklamnoj industriji Velike Britanije, nedavno je uvela pravilo kojim zabranjuje „štetne rodne stereotipe“ u reklamama.

„Hvala bogu, konačno“ ili „Politička korektnost će na kraju ubiti humor, *beep* vas u čaj s mlekom“?

Zavisi iz kog ugla gledate. Da li vam je podjednako smešno da gledate reklamu u kojoj žena ne ume da parkira ili u kojoj muškarac ne ume da nahrani dete, ako ste žena koja odlično vozi (što nije nikakva retkost), odnosno otac koji roditeljstvo ne posmatra kao pomoć supruzi već kao svojevoljno odabranu odgovornost (takođe česta pojava)?

Ukoliko vam nije jednako smešno i ukoliko ste u Londonu – sjajne vesti, takav prikaz stereotipa će se ubuduće smatrati štetnim, čestitamo!

A šta je sa „neštetnim stereotipima“, kao što su žene koje za vreme menstruacije lepršaju razdragane i nasmejane kao da je mesečno krvarenje nagradno putovanje na Bali za dvoje? U sezoni. S Džordžom Klunijem/Milošem Bikovićem/Anom Nikolić – zavisi šta ko voli.

Pretpostavimo za potrebe sledeća dva-tri pasusa da imate IQ iznad 68 i dovoljno životnog iskustva kao žena, ili pak – sa ženama, da vas takav prikaz bar blago iritira.

I onda se desi čudo. Prošle godine jedna od velikih kompanija koje proizvode uloške reši da iskorači u pravom smeru i snimi reklamu u kojoj – ima krvi. Bravo + svaka čast zaista, moralo se i to desiti!

Pomenuta reklama je skupila naramak nagrada na svim festivalima na kojima se pojavila, ali je u našem regionu niste mogli videti – osim na Youtube-u.

Zašto?

Da probamo što benevolentnije da formulišemo jedan od značajnih razloga: zato što u odborima televizijskih kuća* izgleda i dalje sede ljudi koji misle da je previše videti kako se niz potkolenicu žene koja se tušira vidi tanak mlaz krvi pomešan sa vodom.

E pa ako ćemo tako, onda se potpisnica ovih redova vraća na početak ovog tekstića i pozdravlja britansku ASA-u u nadi da će se pojam „štetni stereotipi“ proširiti i na ove iz reklama namenjenih ženama, kao i da će Srbija postati britanski protektorat u tom domenu.

Jer ko neće milom, hoće zakonskom regulativom!

*odbori televizijskih kuća = ono kako autorka i dalje zamišlja upravljačku strukturu u medijima

Za Marketing mrežu tekst napisala:
Vanja Bahilj, Copywriter, Ovation BBDO

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

5,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!