today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Međunarodni simpozijum „Književnost i pisani mediji u Banatu“

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić otvorio je juče u Zrenjaninu drugi međunarodni simpozijum „Književnost i pisani mediji u Banatu“. Simpozijum organizuju zrenjaninski Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna i temišvarski Institut za banatske studije „Titu Majoresku“ – filijala Rumunske akademije u Bukureštu.
Otvarajući susret rumunskih pisaca, pesnika, novinara, književnih kritičara, istoričara i istraživača, Đurić je podsetio da je pre četiri godine u Vojvodini osnovano pet zavoda za kulturu nacionalnih zajednica, sa ciljem da istražuju, neguju i razvijaju kulturu. „Svesni smo da je multikulturalnost istorijska činjenica, sadašnjost i budućnost u Banatu, Vojvodini, Srbiji i u celom svetu“, rekao je Đurić. On je kazao da se kulturne granice ne poklapaju s državnim, navodeći da je svega desetak jednonacionalnih država u svetu.
„Budućnost u je u mešanju kultura i multikulturnih komunikacija i mi želimo da tu budućnost dočekamo spremni, tim pre što u Vojvodini imamo bogato iskustvo“, ocenio je Đurić.
Pozdravljajući učesnike simpozijuma u Baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina, direktor Instituta za banatske studije Krišu Daskalu je izrazio zahvalnost pokrajinskoj vladi na podršci izučavanju i osvetljavanju istorije i kulture u Banatu. Na simpozijumu će biti podneto 29 saopštenja o rumunskim pisanim medijima, književnosti, portretima novinara.
U Kulturnom centru predstavljeni su naslovi izdavačke kuće „David pres print“ iz Temišvara, pančevačke Novinsko-izdavačke kuće „Libertatea“, kao i Bibliografija Rumuna u Vojvodini autora Koste Rošua.

Izvor: Tanjug

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!