Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Međunarodni simpozijum „Književnost i pisani mediji u Banatu“

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić otvorio je juče u Zrenjaninu drugi međunarodni simpozijum „Književnost i pisani mediji u Banatu“. Simpozijum organizuju zrenjaninski Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna i temišvarski Institut za banatske studije „Titu Majoresku“ – filijala Rumunske akademije u Bukureštu.
Otvarajući susret rumunskih pisaca, pesnika, novinara, književnih kritičara, istoričara i istraživača, Đurić je podsetio da je pre četiri godine u Vojvodini osnovano pet zavoda za kulturu nacionalnih zajednica, sa ciljem da istražuju, neguju i razvijaju kulturu. „Svesni smo da je multikulturalnost istorijska činjenica, sadašnjost i budućnost u Banatu, Vojvodini, Srbiji i u celom svetu“, rekao je Đurić. On je kazao da se kulturne granice ne poklapaju s državnim, navodeći da je svega desetak jednonacionalnih država u svetu.
„Budućnost u je u mešanju kultura i multikulturnih komunikacija i mi želimo da tu budućnost dočekamo spremni, tim pre što u Vojvodini imamo bogato iskustvo“, ocenio je Đurić.
Pozdravljajući učesnike simpozijuma u Baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina, direktor Instituta za banatske studije Krišu Daskalu je izrazio zahvalnost pokrajinskoj vladi na podršci izučavanju i osvetljavanju istorije i kulture u Banatu. Na simpozijumu će biti podneto 29 saopštenja o rumunskim pisanim medijima, književnosti, portretima novinara.
U Kulturnom centru predstavljeni su naslovi izdavačke kuće „David pres print“ iz Temišvara, pančevačke Novinsko-izdavačke kuće „Libertatea“, kao i Bibliografija Rumuna u Vojvodini autora Koste Rošua.

Izvor: Tanjug

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!