Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Medijski zakoni biće doneti u roku

Realizacija akcionog plana Medijske strategije teče po utvrđenim rokovima. Radi se na Zakonu o elektronskim komunikacijama, završava se rad na formiranju radne grupe za izradu novog Zakona o javnom informisanju. Upućena je i inicijativa na adrese više ministarstava da se preispita mogućnost izmene zakona iz njihove nadležnosti, a u skladu sa ciljevima strategije, rekao je za dnevni list „Danas“ Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva. Prema njegovim rečima, završava se i rad na formiranju komisija koje će razmatrati pristigle prijave po raspisanim konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Kada se mogu očekivati prvi predlozi medijskih zakona?
U rokovima utvrđenim akcionim planom Medijske strategije biće donet zakon o javnom informisanju, zakon o elektronskim medijima, zakon o javnim servisima i drugi zakoni kojima se reguliše ova oblast na celovit način. (Predviđen rok je 18 meseci od usvajanja Medijske strategije, što znači da je preostalo još oko 14 meseci – dodatak autora).

Da li se radi na određivanju i preciziranju regionalnih javnih servisa?
Nije počet rad na određivanju i preciziranju regionalnih javnih servisa i to će biti jedno od pitanja za čije će se rešenje pobrinuti radna grupa koja će raditi na pripremi Zakona o javnim servisima.

U javnosti su se mogle čuti ocene da će se odustati od Medijske strategije ili stopirati rad na njenoj realizaciji do izbora. Kako to komentarišete i koliko izbori utiču na ovaj posao?
Od toga se može odustati samo ukoliko se promeni i sam tekst strategije. Nema nikakvih naznaka da će se bilo šta promeniti u mandatu ove Vlade.

Postoje li možda određeni politički ili drugi pritisci u vezi sa poslom oko medijske strategije?
Što se zaposlenih u Sektoru za medije i informisanje tiče, nikakvih pritisaka nije bilo.

Rokovi za digitalizaciju su promenjeni, a test emitovanje je dva puta odloženo. Šta je razlog tome? Kada se očekuje kraj procesa digitalizacije?
Strategijom za prelazak na digitalno emitovanje radio i TV programa u Srbiji, 4. april 2012. određen je kao datum za prelazak na digitalno emitovanje u Srbiji. Imajući u vidu da je, u međuvremenu, taj mesec određen kao izborni, kao i da neposredno posle počinju i važne sportske manifestacije, neophodno je da se sa isključivanjem analognog programa krene tek posle Olimpijskih igara u Londonu. Datum prelaska biće u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije. Isključivanje analognog emitovanja neće biti izvršeno u toku jednog dana, kako je ranije planirano, već će se taj proces sprovoditi isključivanjem signala po pojedinim regionima, u fazama, kako je uradila i većina zemalja koje su se već digitalizovale.

Kada će se početi sa probnim emitovanjem digitalnog signala?
Sva oprema neophodna za funkcionisanje pilot mreže je već instalirana. Čim budu usvojene izmene Strategije i Pravilnika prelaska na digitalno emitovanje, kao i izmene Plana raspodele, kojim će se omogućiti da Emisiona tehnika i veze emituje signal na odabranim frekvencijama, pilot mreža će početi sa radom. Proces izmene navedenih dokumenata je u toku.

Da li će Ministarstvo moći da izdvoji sredstva kako bi jednom delu stanovništva omogućilo besplatne STB uređaje, bez kojih ne može da se primi digitalni signal na TV prijemnicima?
Od toga koliko bude novca u budžetu, zavisiće da li će država subvencionisati nabavku STB uređaja za određene kategorije građana. U svakom slučaju za tim nema potrebe u prvoj polovini ove godine.

Autor: Bojan Cvejić

Izvor: Danas

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!