Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Mediji u Srbiji neobjektivni i skloni autocenzuri

Mediji u Srbiji su nedovoljno analitični, neobjektivni i podložni autocenzuri, kaže se u izveštaju Evropske komisije koji će Ketrin Ešton u ponedeljak predstaviti šefovima diplomatija zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu do koga je došao Tanjug.
Visoka predstavnica EU, koja je ujedno i potpredsednica Komisije, će ministre informisati o napretku Srbije na putu evropskih integracija i o dijalogu sa Prištinom, a u delu izveštaja koji se odnosi na medije ima pohvala, ali i ozbiljnih primedbi na sadržaj medijskih izveštaja u Srbiji. „Uopšteno govoreći, treba primetiti da su medijski izveštaji nedovoljno analitični i neizbalansirani, a autocenzura je široko rasprostranjena“, piše u izveštaju koji će Ešton pročitati u ponedeljak.
U izveštaju se pohvaljuju nedavne izmene Krivičnog zakona kojima se dekriminalizuje kleveta, što se ocenjuje kao „značajan napredak“, a kao dodatan korak je ocenjeno formiranje komisije koja treba da istraži slučajeve atentata na novinare. Komisija je konstatovala i da je formirana radna grupa za primenu Medijske strategije, kao i da su u pripremi dva nova zakona. Prvi je novi Zakon o javnom informisanju koji će pokriti slučajeve koncentracije vlasništva nad medijima, kao i akreditovanje stranih dopisnika, dok se drugi bavi elektronskim medijima, naveli su eksperti EK.
„Prvi korak je već učinjen usvajanjem amandmana na zakon o javnim preduzećima koji sprečava vlastima na svim nivoima da formiraju javna preduzeća iz oblasti informisanja“, piše u izveštaju. Ovo je prvi izveštaj EK do sada u kome su se na udaru kritike našli novnari, dok su vlasti pohvaljene za širenje slobode medija.

Izvor: Tanjug

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!