Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Mediji ispadaju sa budžeta od 2014.

Medijska koalicija smatra da je neophodno utvrditi zabranu direktnog budžetskog finansiranja medija od 1. januara 2014, kaže za Danas Saša Mirković. Do kraja februara trebalo bi da počne javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, a plan je da do 31. marta ovaj zakon ode na usvajanje Vladi Srbije, kaže Saša Mirković, član radne grupe za pisanje nacrta ovog zakona i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).
Prema njegovim rečima, krajem prošle sedmice unete su još neke izmene u dosadašnju verziju nacrta i sada se čekaju još sugestije Asocijacije medija i Sandre Bašić Hrvatin, koju je kao eksperta angažovala Evropska komisija. Ona će u Beograd doći 20. februara, kada će radnoj grupi i Ministarstvu kulture i informisanja predočiti svoju analizu ovog dokumenta.
Medijska koalicija, koju čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, predali su već svoje primedbe i predloge na predložene odredbe zakona o informisanju. U medijskim udruženjima smatraju da je nacrt zakona „dobra polazna osnova, ali da sadrži određene nedorečenosti, prenormiranja i kontradiktornih rešenja koji, umesto da pospešuju medijski pluralizam i slobodu izražavanja, zapravo ih ograničavaju“.
U svojim komentarima oni ističu da pojedina načela iz zakona nisu operacionalizovana odgovarajućim normama, „pa zato ostaju na nivou deklaracije“. Mirković napominje i da medijska koalicija smatra da su odredbe o projektnom finansiranju nejasno postavljene, kao i da je neophodno utvrditi zabranu direktnog budžetskog finansiranja od 1. januara 2014. i da je jedini način finansiranja posle toga projektno finansiranje.
“Smatramo da u Nacrtu zakona nije u dovoljnoj meri prepoznat značaj samoregulacije u pogledu poštovanja visokih standarda slobodnog novinarstva, kao ni u pogledu važnosti odita koji mora da se zasniva na pravilima koja su merljiva i transparentna. To da se medij sam podvrgao autoritetu nekog samoregulatornog tela u pogledu poštovanja profesionalnih standarda ili da dobrovoljno participira u sistemu oditovanja tiraža, treba da budu okolnosti koje se posebno cene i vrednuju kod dobijanja projekata”, ističe Mirković.

Izvor: Danas/B92
Foto: Medija centar Beograd

 

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!