test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Mediji u CG pred iskušenjem

REGION – Mediji u Crnoj Gori su pred velikim iskušenjem, ocenio je Medijski savet za samoregulaciju, koji okuplja većinu medija. Osnovan pre nekoliko meseci, Medijski savet je predstavio svoj prvi izeštaj o crnogorskim medijima, koji obuhvata april i prvu polovinu maja. Tu se ocenjuje da „novinarstvo bazirano na lažima, manipulacijama, reketima, uvredama, kratkoročnim političkim i ekonomskim ciljevima, ne može biti dugog daha“.
Medijski savet je analizirao pisanje listova „Pobjeda“, „Dan“ i „Vijesti“, rad elektronskih medija sa nacionalnom pokrivenošću i internet portala sa više od pet hiljada poseta dnevno. U izveštaju se konstatuje da se mediji u Crnoj Gori sve više bave jedni drugima, pri čemu se koriste uvrede. Učestala je, takođe, pojava da se ne objavljuju demantiji, čime se krši zakonska i etička obaveza.
Period u kojem su mediji analizirani, kako je navedeno, obeležila je pojava „insajderskog svedočenja“ o tome kako neki mediji funkcionišu, odnosno, kako finansijski interesi kompanije ili pojedinaca i grupa utiču na kreiranje uređivačke politike. U tom kontekstu, u izveštaju je pomenuta takozvana mini-analiza jednog od urednika lista „Vijesti“ koji je, kako je ranije preneo list „Pobjeda“, opisao kako je, navodno, morao da prilagođava pisanje nameri da bude izabran u tom listu.
Medijski savet je naveo da pojedini mediji u Crnoj Gori već duže koriste „bezobzirne i neutemeljene uvrede“ pojedinaca i grupa. „Neki mediji su postal platforma za iznošenje neistina, uvreda, kleveta na račun drugih“, piše u izveštaju. Veliki broj uvreda je registrovan u kolumnama Marka Vešovića („Pobjeda“), Željka Ivanovića, Blagoja Grahovca, Balše Brkovića i Miodraga Perovića („Vijesti“).
Navedeni su primeri kršenja etičkih normi novinarstva. List „Dan“ je, u vreme predizborne tišine uoči lokalnih izbora u Tivtu i Herceg Novom, objavio karikaturu predsednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića u prugastom robijaškom odelu, sa kuglom oko noge, a tekst je naslovio sa „Mila čeka rešetkasta budućnost“. U listu „Pobjeda“, u intervjuu s gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom iznete su teške uvrede porodice književnika Jevrema Brkovića, pod naslovom „Incestuozna familija“.
U „Vijestima“ je objavljen tekst pod senzacionalističkim naslovom „Direktorica TO Tivat na Fejsbuku Ruse nazvala stokom“, piše u izveštaju. Za sva tri lista, a naročito za „Dan“, navedeni su i drugi slučajevi nekorektnog i neetičkog pisanja. Medijski savet za samoregulaciju je obavestio da je od predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića dobio molbu da se njegove izjave i saopštenja objavljuju na autentičnom crnogorskom jeziku. Medijski savet je apelovao i na urednike internet portala da budu pažljiviji u objavljivanju komentara čitalaca na tekstove koje objavljuju ti portali, jer se pokazalo da ima kršenja etičkog kodeksa novinarstva.
Izvršni direktor Medijskog saveta za samoregulaciju Ranko Vujović rekao je da će to telo nastaviti nazdor svih medija u Crnoj Gori, bez obzira na to što su listovi „Vijesti“ i „Dan“ i nedeljnik „Monitor“ osnovali sopstveni savet za samoregulaciju, a lokalni mediji svoje telo te vrste.

Izvor: Beta

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!