Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Lokalni mediji ugroženi novim tarifama Sokoja

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas da će rešenje Upravnog suda Srbije od odbacivanju tužbe Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) kojom se traži preispitivanje i poništenje mišljenja Komisije za autorska i srodna prava o novim tarifama Sokoja, ugroziti opstanak velikog broja elektronskih medija.
UNS upozorava da će rešenje Upravnog suda kojim je praktično potvrđeno višestruko poskupljenje Sokoj-evih naknada za emitere dovesti u pitanje opstanak, posebno lokalnih elektronskih medija u kojima će i preostali, ionako slabo plaćeni novinari i medijski radnici ostati bez posla.
Nakon neuspelih pregovora ANEM-a i Sokoja, Sokoj je od Komisije tražio pozitivno mišljenje o svom predlogu tarife. Komisija predlog najpre nije usvojila, pa su pregovori ponovljeni, ponovo bez rezultata. Međutim, Komisija je potom uvažila predlog Sokoja, zbog čega je ANEM tražio zaštitu Upravnog suda. Na kraju, Upravni sud je potvrdio mišljenje Komisije i višestruko poskupljenje tarifa, s obrazloženjem da je tužba ANEM-a nedozvoljena.

Protest vojvođanskih emitera
Nove naknade SOKOJ-u uvećane od 300 do 700 odsto bez kriterijuma usaglašenih sa emiterima i ANEM-om finansijski će ugušiti lokalne i regionalne radio stanice u Vojvodini, rečeno je na sastanku koji je u Novom Sadu organizovao Radio Dunav iz Apatina.


„Ako lokalni radio poput Radio Dunava treba mesečno da plati SOKOJ-u više od 60.000 dinara, to znači da ćemo skoro polovinu mesečnog budžeta od oglasa morati da damo ovoj organizaciji koja tumači zakon kako njoj odgovara“, rekao je Aleksandar Dukić, vlasnik Radio Dunava.
Najslušanije vojvođanske stanice poput Radio AS-a, Radija 021, Radio Sajma i lokalne i regionalne stanice poput Radio Bečeja i Radio Srbobrana, odlučne su da se bore za opstanak svojih medija, pa će na svim stanicama krenuti spot koji će biti poziv nadležnima da stanu na put samovolji SOKOJ-a.
Za sedam dana u Novom Sadu će biti održan skup svih vojvođanskih stanica čiji će domaćin biti Društvo novinara Vojvodine-UNS, na kojem treba da bude dogovoren protest svih lokalnih i regionalnih emitera Srbije pred zgradom SOKOJ-a. Pre toga će biti održana konferencija za novinare sa koje će biti upućeno pismo Vladi Srbije i svim nadležnim ministarstvima.

Izvor: UNS, Radio 021

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!