Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Komisija dozvolila Tajm Vorneru da preuzme medijsku grupaciju CME

SVET – Evropska komisija dala je američkom Tajm Vorneru (Time Warner) „zeleno svetlo“ za preuzimanje Centralnoevropske medijske kompanije (CME) sa sedištem na Bermudima. Analiza Komisije pokazala je da ta transakcija neće imati negativan uticaj na konkurenciju u Evropi budući da se aktivnosti dve kompanije uglavnom dopunjuju. CME posluje u šest zemalja centralne i istočne Evrope, a između ostalih vlasnik je i Pop TV u Sloveniji, Nove TV u Hrvatskoj i MTV Rumunija.
Komisija je 14. juna saopštila da je istraživala kako će predložena transakcija uticati na konkurenciju na tržištima audio-vizulenog tv sadržaja, prodaje paketa kanala i prodaje tv reklama. Takođe, predmet istrage su i distribucija filmova u bioskopima kao i prodaja sadržaja za kućnu zabavu i Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji. Istraga Komisije je pokazala da nema preplitanja aktivnosti u licenciranju tv sadržaja.
Kad je reč o ponudi tv kanala, Komisija je ustanovila da nema razloga za brigu kad je reč o konkurentnosti, naročito jer tv kanali dve kompanije nisu slični. Televizije u sklopu CME uglavnom imaju besplatne kanale, dok je Tajm Vorner baziran na plaćenim tv kanalima i premijum filmskim kanalima, a pritom nije značajnije zastupljen u zemljama koje pokriva CME. Transakcija je prijavljena Komisiji 8. maja 2013.

Kompanije i proizvodi
Tajm Vorner je američka globalna kompanija u oblasti medija i zabave, koja posluje u celom svetu. CME se bavi emitovanjem tv programa i drugim medijskim uslugama, uglavnom u Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i nešto manje u Mađarskoj i Moldaviji. CME posluje u šest zemalja centralne i istočne Evrope, čija je ukupna populacija 50 miliona stanovnika. Kompanija trenutno ima 34 komercijalna i pretplatnička servisa. Kompanija je poznata po poslovnom modelu Jedan sadržaj – više kanala distribucije“.
Medijsku grupaciju CME je 1994. osnovao Ronald Lauder pokretanjem Tv Nova u Češkoj. Sedište CME je na Bermudima, sa ograncima u Holandiji, Londonu i u svakoj od zemalja u kojoj kompanija posluje. CME je listirana na njujorškoj berzi NASDAQ, kao i na berzi u Pragu. Komisija ima obavezu da proverava sve koncentracije i akvizicije kompanija čiji obrt prelazi određeni nivo, kao i da spreči koncentracije koje bi ugrozile konkurenciju. Od onog dana kada kompanija prijavi transakciju, Komisija ima 25 dana da odluči da li će dozvoliti transakciju ili će započeti dubinsku istragu.

Izvor: EurActiv.rs

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!