Ko zastupa i koliko su povezane reklamne agencije?

CUBE Team, vodeći provajder poslovnih informacija u Srbiji uradio je analizu zastupnika i povezanih lica društva sa ograničenom odgovornošću u delatnosti reklamnih agencija.

U delatnosti reklamnih agencija u Srbiji trenutno aktivno posluje 1.324 društva sa ograničenom odgovornošću od 1.948 DOO-va, koliko ih je ukupno registrovano u ovoj delatnosti. Treba napomenuti da se ovi brojevi odnose na sva pravna lica koja su registrovana pod šifrom delatnosti 7311.

Lična karta zastupnika
Ova aktivna društva sa ograničenom odgovornošću ukupno zastupa 1.805 zastupnika, tako da svaki DOO ima u proseku 1.4 zastupnika.

Muškarci čine 72%, a žene 28% zastupnika DOO-va u delatnosti* (*učešće po polu je urađeno na osnovu 1.614 zastupnika kod kojih postoje podaci o polu). Prosečne godine svih zastupnika su 45.4; za muškarce zastupnike su 45.5, a žene zastupnice su u proseku malo mlađe sa 45.1 godinom. Najveći broj zastupnika ima 47 godina.

Najstariji zastupnik je jedan osamdesetsedmogodišnjak, a najmlađi ima 19 godina i zastupnik je dve kompanije. Građani Srbije čine 89% zastupnika, dok je 11% – njih 191 dolaze iz inostranstva. Najviše ih je poreklom iz Slovenije (37), Hrvatske (13) i Ujedinjenog Kraljevstva (11).

Povezana lica
Ukupan broj povezanih lica, i fizičkih i pravnih lica, za aktivne DOO u delatnosti reklamnih agencija je 8.447; 406 entiteta nema ni jedno povezano lice, a 324 njih je sa jednim povezanim licem.

Ukupan broj povezanih lica po osnovu zastupništva je 6.717, a po osnovu vlasništva je 7.386.

Velike agencije koje posluju u okviru grupa
I&F Grupa kao privredni entitet ima tri zastupnika i sedam aktivnih povezanih lica (neka od njih su Adrenalin, Drive, McCann i Universal Media – sve ćerke kompanije). Krajnji vlasnik cele I&F grupe je Srđan Šaper.

MMS Communications ima tri zastupnika i jedno povezano lice koje je ujedno i ultimativni vlasnik – PUBLICS GROUPE Holdings B.V

New Moment New Ideas Company ima sedam povezanih lica. Svi entiteti su ćerke ili sestre kompanije New Dragan Sakan Holding koja je u vlasništvu Lazara i Žarka Sakana.

Communis ima jednog zastupnika i ima šest povezanih entiteta. U svih 6 povezanih lica ima isto toliko zastupnika, a Ivan Stanković je vlasnik svih povezanih lica agencije Communis.

Sama Direct Media ima dva zastupnika i devet povezanih lica, a krajnji vlasnik je United Media S.A.R.L.

Autor teksta: Anđela Dukovski, Marketing Specialist, CUBE Team


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari