today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Ko je dobio Pulicera?

Ovogodišnja dodela Pulicerove nagrade obeležena je nastavkom jačanja uloge i priznanja onlajn medijima, ali i odsustvom laureata u dve važne kategorije – za urednički uvodnik i beletristiku. Nagrada za beletristiku nije dodeljena prvi put posle 35 godina, a u najužem izboru Pulicera za beletristiku bile su knjige „Train Dreams“ (Denis Johnson), „Swamplandia!“ (Karen Russell) i posthumno završeni roman „The Pale King” (David Foster Wallace), prenosi portal SEEcult.org. Pulicer za beletristiku poslednji put nije dodeljen 1977. godine, a prethodno 1974, 1971, 1964, 1957. i 1954. Prošle godine nagrađena je Dženifer Igan (Jennifer Egan) za knjigu “A Visit from the Goon Squad” o kulturnim promenama u savremenom društvu.
U kategoriji drame ove godine nagrađen je komad „Water by the Spoonful“ (Quiara Alegría Hudes) o vojnom veteranu iz Iraka koji po povratku iz rata traži smisao života dok radi u prodavnici sendviča u rodnom gradu u Filadelfiji. Manning Marable posthumno je dobio Pulicera u kategoriji istorije, za knjigu “Malcolm X: A Life of Reinvention“, dok je za biografiju nagrađena knjiga „George F. Kennan: An American Life“ Johna Lewisa Gaddisa o američkom političaru i diplomati iz doba Hladnog rata. Pulicer za poeziju dodeljen je knjizi “Life on Mars“ (Tracy K. Smith), dok je za nefikciju nagrađena knjiga “The Swerve: How the World Became Modern” (Stephen Greenblatt).
Pulicera u oblasti muzike dobio je Kevin Puts za operu u dva čina „Silent Night”. U oblasti novinarstva Pulicera za javnu službu dobio je list “Filadelfija inkvajer” (The Philadelphia Inquirer) za seriju tekstova o nasilju u školama među vršnjacima, kojima je inicirao reforme radi unapređenja bezbednosti nastavnika i učenika. Za udarnu vest nagrađen je “The Tuscaloos” – za vesti o tornadu koji je prošle godine opustošio Albamu, dok su za istraživačko novinarstvo nagrađeni novinari agencije AP (Associated Press) i “Sijetl tajmsa” (The Seattle Times). Dve nagrade dobio je samo “Njujork tajms” (The New York Times), uključujući za međunarodno izveštavanje (Jeffrey Gettleman), odnosno izveštaje o Africi, kao i za analitičke tekstove o pravnim rupama u poreskim propisima koje su najbogatiji Amerikanci i korporacije iskoristili da ne plate poreze. Za izvestavanje na nacionalnom nivou nagrađen je Dejvid Vud (David Wood) iz onlajn medija “Hafington post” (The Huffington Post), bivši reporter “Tajma” i “Los Anđeles tajmsa”, koji je pisao seriju tekstova o ranjenim ratnim veteranima.
Onlajn mediji dobili su novo priznanje značaja u savremenom novinarstvu i kroz nagradu koju je za političku karikaturu dobio sajt Politico iz Vašingtona. Politico su 2007. godine pokrenula dvojica novinarskih veterana „Vašington posta”. Nagrađeni su u različitim kategorijama i “Čikago tribjun” (Chicago Tribune), “Boston glob” (The Boston Globe), agencija AFP (Massoud Hossaini)…
U novinarskim kategorijama nije dodeljen samo Pulicer za urednički uvodnik. Dva najtiražnija dnevnika u SAD (radnim danima) – “Vol strit džurnal” (The Wall Street Journal) i “USA Today” ostala su bez nagrade.
Nagrada Pulicer vredna je 10.000 dolara, ali je njen značaj mnogo veći od te novčane vrednosti. Nagradu je osnovao američki novinar i izdavač mađarsko-jevrejskog porekla Džozef Pulicer (Joseph Pulitzer, 1847-1911), a dodeljuje je od 1918. godine Univerzitet Kolumbija u Njujorku na kojem je Pulicer osnovao 1903. godine Katedru za novinarstvo.

Izvor: B92

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!