#kaktus2018: Egzekucija je upravo ono što iste ideje čini različitim

Pitali smo članove žirija za dodelu nagrada KAKTUS 2018 – kako najbolje pripremiti prijavu i na šta će obratiti najviše pažnje prilikom ocenjivanja radova? Dushan Drakalski, Chief Creative Officer Europe, Ray Production rekao je…

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Idea is nothing without execution“. Mogu li ideje da „prežive“ bez kvalitetne egzekucije?
Nijedna ideja ne može da preživi bez egzekucije. Ideja počinje da se realizuje čim je neko izgovori, tako da je egzekucija ideje svuda i od samog početka. Ovaj biznis nema puno ideja. Znam da ovo zvuči smešno, ali generalno je tako. Biznis je isto orijentisan da prati trendove, što nije neki preduslov za sveže ideje. Ideje su uglavnom iste i menjaju se na 10 godina. Razlog toga je što su brifovi i ciljevi isti, tako da kreativci često dolaze do istih ideja. Ono što te iste ideje čini različitim jeste upravo ekzekucija, ili ko kako vidi istu ideju. I u toga nema ništa loše, to je kao orkestar. Svi sviraju Mozarta, i berlinska filharmonija i neka druga. A pitanje je ko kako svira.

Savet za sve one koji žele da prijave radove za nagrade – kako najbolje pripremiti prijavu i na šta ćete obratiti najviše pažnje prilikom ocenjivanja radova? 
Proveravanje, pričanje sa prijateljima, podizanje lestvice, ciljati visoko. Nikad ne ići sam sa svojom idejom u džid. Uvek je podelite sa ljudima, ako vam neko kaže da je vaša ideja genijalna, ne verujte u to. Ako vam neko da konstruktivnu kritiku, poslušajte je i promenite ideju. Ili bar znate zašto je ne biste menjali. Što se lestvice tiče, treba ciljati visoko. Moja baka je govorila – ako želiš baciti kamen na 20 metara, misli na 100. Tako je i u ovom biznisu, ako želite shortlistu na festivalu ili bronzu, mislite na Grand Prix. Kada smo jurili shortlistu u Kanu, nije došla. Kada smo rekli da ćemo napraviti nešto što menja svet, uspelo je. Dan danas se ta naša ideja ponavlja i osvaja lavove.

Konkurs za nagrade KAKTUS 2018 otvoren je do 20. septembra, a više informacija pronađite na sajtu www.kaktus.rs


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari