Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Kako su poslovale agencije za zakup oglasnog prostora u 2011?

Dok je profesionalna i druga javnost pričala, i dan-danas istom žestinom priča, o uočenoj krizi u privređivanju, čija je jedna od posledica bilo smanjivanje mnogih budžeta za marketinške a naročito za oglašivačke aktivnosti, grupacija preduzeća kojа se bave trgovinom medijskim prostorom to, očito je, niје osetilа, pokazuju rezultati analize časopisa Svet Marketinga.
Kako je navedeno, analizоm poslovanja prvih petnaest preduzeća rangiranih u 2010. došlo se do podatka da su ona sačuvala svoje pozicije u toj grupi i u 2011. godini, uz manje izmene na rang-listi. Prva četvorka, sa pojedinačnim učešćem iznad jedne i po milijarde na ime poslovnog prihoda, sačuvala je svoje pozicije. „Direct media“ je, i nadalje, ubedljivi lider. Njihov poslovni prihod skoro je jednak ukupnom prihodu tri pratioca: 5,770 : 6,185 milijardi dinara. U 2010. godini taj odnos je bio: 5,790 : 5,171 milijarda dinara u korist DM, što bi se moglo tumačiti da pratioci povećavaju svoj tržišni pritisak.
Među pratiocima, najveći porast beleže „Media Pool“ (+28 odsto), „Media House“ (+17 odsto) i „Univarsal Media“ (+14 odsto). Nijedna među petnaest firmi u 2011. ne beleži gubitak u poslovanju, dok je takvih bilo u 2010. godini. Najveći rast beleži firma Ivana Stankovića – „Media S SMVG“, čitavih 59 procenata.
Najveći pad poslovnog prihoda je kod „Manufactura Group“ (- 41 odsto), koja je, inače, poslednja na ovoj rang-listi. Zabrinjavajući je pad prihoda kod „Mass Media“ (38 procenata) i pad na rang-listi sa 8. na 10. mesto. Veći skok na rang-listi postigao je „Media direction“ – sa 9. na 7. mesto, sa porastom poslovnog prihoda za zavidnih 16 procenata.
Prvih petnaest preduzeća na privremenoj rang-listi na osnovu poslovnog prihoda, ukupno je povećalo svoje prihode za osam poena (sa 14,132 na 15,269 milijardi dinara).

Izvor: e-Kapija

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!