Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Kako smo sa pozicija prešli na sleševe?

Ako imaš ikoga od nas u LinkedIn konekcijama, primetićeš da imamo više pozicija odvojenih kosom crtom ( / ) odnosno slešom. Recimo, Jelica je: Menadžment produkcije / Menadžment projekata / Studio menadžment / Kreativne kampanje.

To znači da Jelica u ponedeljak organizuje snimanje serije videa, a u četvrtak pičuje integrisanu kampanju kao lider kreativnog tima.

Sleševi su isti kao i pozicije u drugim agencijama: Naš digitalni strateg radi isto što i digitalni strateg u drugoj agenciji. Naš akaunt menadžer se zove Menadžment projekata, ali radi otprilike isti posao kao akaunt menadžer u drugoj agenciji. Jedina razlika je što pored toga, u isto vreme može da bude i medija planer. To ne znači da radi dva posla, već da deo vremena radi menadžment, a deo medija planove.

ZAŠTO SMO TO URADILI?
Mi smo kreativna agencija koje je izrasla iz digitala. Nastali smo kao odgovor na digitalnu transformaciju advertajzinga. Izborili smo se za svoje mesto na tržštu jer smo se bolje od drugih prilagodili toj transformaciji – barem po proceni brendova za koje radimo. Deo našeg uspeha je bio što nismo posmatrali tu transformaciju kao sad postoji i Fejsbuk, već kao najveću promenu koja je zadesila kreativnu industriju u poslednjih 60 godina.

Danas sarađujemo sa brendovima koji su ambiciozni po pitanju sadržaja na svim kanalima: tradicionalnim, digitalnim, direktnim. Oni pred nas postavljaju sledeći izazov:

Kako da najbolje komuniciramo u današnje vreme?

Da bismo im odgovorili na ovo pitanje, moramo smo mnoge stvari da radimo malo drugačije. Malo drugačije razmišljamo, kreiramo, pristupamo projektima, razvijamo kadrove, regrutujemo i malo se drugačije organizujemo.

KAKO SE ORGANIZUJEMO?
Svaki sadržaj koji brend objavi mora da prođe barem 4 agencijske funkcije da bi bio objavljen: neko mora da dogovori projekat (akaunt), neko mora da osmisli ideju za taj post (kreativa), neko mora da uslika ili dizajnira taj post (produkcija) i da bi to bilo relevantno mora da ga sponzoriše (mediji). To važi i za jedan Instagram post i za TV reklamu.

U tradicionalnoj agencijskoj strukturi, taj posao obavlja četvoro specijalista, timova specijalista ili četiri različite agencije koje koordinira klijent. To je super radilo kada svi ti timovi mesecima planiraju kako da snime savršenih 30 sekundi TV reklame.

Ne radi kada pored tog TVC spota svake nedelje objavljujemo i 5 Instagram fotki, horizontalne i vertikalne video klipove, napravimo barem 20 A/B testova itd. Kada bismo primenili tradicionalnu organizaciju na ovaj obim sadržaja, proces bi se urušio pod teretom koordinacije, usklađivanja, brifova, debrifova, odobrenja, izveštaja itd.

Slešeri mogu da preuzmu raznorodne funkcije u projektu i time skrate ovu koordinaciju. Zato na primer Komjuniti menadžeri u raznim agencijama sponzorišu postove na svojim stranicama iako je to zapravo Zakup medija.

Međutim, slešeri skraćuju proces i kada ne preuzimaju raznorodna zaduženja jer bolje razumeju šta rade drugi specijalisti, šta pokušavaju da postignu i kako najbolje mogu da se uvežu. Npr. kada Akaunt menadžeri razumeju zašto je media plan postavljen kako jeste onda mogu da usmeravaju projekte ka istom cilju. Slično važi i za digitalce koji razumeju ATL koncepte, Kreativne direktore koji razumeju kako se snima TikTok #transition video itd.

Nekada smo mi jednostavno pristupali svakom projektu sa slešerskim stavom, razvijali smo tako ljude u našem timu, ali smo nominalno bili neki akaunti, uglavnom Account Owners. Međutim, kako nam je tim rastao, počeli su i problemi sa tim pristupom.

KAKO DELIMO ZASLUGE?
Prvi problem je podela odgovornosti. Kada svi čapnu od svega, pravi se dosta pretpostavki. Često neko pretpostavi da će neko drugi rešiti nešto, a ostali to ne pretpostave i onda svi moraju da uleću klizeći i pokupe taj zadatak. Kontraintuitivno, multidisciplinarnost je povećala potrebu za definisanjem uloga. Zato mi imamo jedne od najdetaljnijih opisa posla (sleševa) na tržištu. Razlika je samo u tome što mi delimo odgovornost od projekta do projekta, ne po pozicijama. Na jednom projektu možeš da radiš Kreativnu Aktivaciju, a na drugom možeš da Koordiniraš produkciju.

Problem podele odgovornosti se javlja i kada se slešeri sretnu sa specijalistima. Često smo kao digital accounts bili prinuđeni da menjamo kreativne predloge, ne zato što ne rade na digitalu, već zato što nisu dobre kreative. Naši account owners su pravili integrisane kreativne kampanje, ali smo ih realizovali na digital kanalima. Na tržištu nas smatrali kreativnom agencijom, a kod nas nije radila nijedna osoba kojoj je u opisu pozicije stajalo bilo šta kreativno.

Sa odgovornostima dolaze i zasluge. Od ponosa koji osećaš kada te potpišu na kejs, do budžeta za projekte koje vodiš. Da slešeri ne bi bili samo u svakoj čorbi mirođija, sleševi omogućavaju i da znamo ko je tačno začinio čorbu.

Ceo tekst pročitajte na sajtu agencije Žiška.

Autor teksta: Goran Jankuloski, Managing Partner, Žiška

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!