Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Preporučujemo

Kako se koristi haptička tehnologija u video oglasima?

U sve više fragmentisanoj potrošačkoj sredini, brendovi još uvek odlučuju kako da na što bolji način iskoriste snagu tehnologije i omoguće interakciju sa korisnicima. To je bio ključni element za lansiranje ovog medijskog eksperimenta koji uključuje korišćenje haptičke (taktilne) tehnologije u video oglasima.

IPG Media Lab, brend za kreativnu tehnologiju u okviru IPG Mediabrands grupe, u saradnji sa Immersion Corp. objavio je rezultate ovog naučnog medijskog eksperimenta koji je ispitao uticaj taktilnog oglašavanja. Izveštaj koji je proistekao iz ovog eksperimenta, pod nazivom „Oglasi koje možete da osetite: Novo mobilno iskustvo“, otkriva najbolje navike, otkrića i sposobnosti da se iskoristi moć čula korisnika, uključujući vid, sluh, pokret, a sada i dodir, kako bi se kreirala emotivno pokretačka iskustva. Tokom trajanja ove studije, reklame-na-dodir iz širokog niza industrijskih sektora, među kojima su automobilski, ugostiteljski i prehrambeni, korišćeni su za testiranje reakcije potrošača na ovo iskustvo.

Istraživanje o haptičkoj tehnologiji Immersiona, koje omogućava korisnicima da dodirom osete efekte na digitalnim uređajima, pokazalo je da se dodavanjem dodira oglasima povećava interakcija i osećaj povezanosti korisnika sa nekim brendom. Među najzapaženijim nalazima je to da haptička tehnologija izaziva jak emotivni odgovor, a naročito povećava nivo sreće i uzbuđenja. U samom procesu istraživanja upotrebljeno je sedam različitih tipova oglasa sa dve varijante (sa i bez mogućnosti preskakanja) kako bi se izmerilo na koji način se menja nivo interakcije pod uticajem korišćenja haptičke tehnologije. Vodeći brendovi u svojim industrijama, kao što su BMW, Rozal Caribbean, Arby’s and Truvia, učestvovali su u ovom inovativnom medijskom eksperimentu.

Ključni nalazi studije su:

– Haptička tehnologija kreira jače emocionalno iskustvo, što vodi do toga da se potrošači osećaju više „uzbuđeno“ i „srećno“ dok su izloženi oglasu.

– Angažovanje čula dodira dovodi do porasta od 62% u osećanju povezanosti sa brendom, što je marketarima često veoma teško da postignu.

– Konačno, dodavanje opipljivosti video oglasima vodi do povećanja od 50% u dopadljivosti brenda, što donosi smanjenje troškova od 68% u poređenju sa troškovima povećanja dopadljivosti brenda korišćenjem oglasa bez haptičke tehnologije.

– Efektivnost haptike prostire se kroz standardne demografske profile, pa čak podstiče i nameru za kupovinom među onima na koje je teško uticati (potencijalni novi kupci). Međutim, važno je naglasiti da se rani tech usvojioci naročito odazivaju na reklame sa dodacima taktilne tehnologije.

Una Kostandinović, Social Media Manager agencije Drive, smatra da ovakve tehnološke inovacije daju mogućnost brendovima da se približe korisnicima na do sad nenaslućene načine i da povećaju povezanost s njima.

„Zamislite da možete da kupite patike ili nameštaj online, ali da pre toga možete da osetite materijal od kog su napravljeni! Do sad smo već bili svedoci toga koliko su interaktivni i video formati transformisali digitalnu komunikaciju od pukog emitovanja poruke do želje za angažovanjem korisnika (aplikacije, interaktivno display oglašavanje, VR, 360°), a sad smo otišli korak dalje time što imamo mogućnost da zainteresujemo korisnika kroz još jedno čulo – čulo dodira – uz već postojeće slike i zvuke.“

Tekst sa engleskog prevela i prilagodila: Jelena Ašković, Agencija Drive
Izvor: IPG Media Lab

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koliko je kreativna industrija važna za razvoj privrede Srbije?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime

Molimo unesite Vaš komentar!