Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Kako ostvariti ROI ako se bavite content marketingom?

U vreme digitalnog marketinga dobar sadržaj ključna je metoda za efikasnu komunikaciju s korisnicima, odnosno ciljnom publikom. Međutim, proizvodnja sadržaja zahteva određena ulaganja – u vreme, ljude, alate i sl., a svaka investicija podrazumeva i određene rezultate, odnosno povrat uloženog truda i sredstva.

Osmišljavanje strategije, planiranje, kreiranje i optimizacija sadržaja, njegova distribucija – sve su to aktivnosti koje se preduzimaju s određenim ciljem, a čije ostvarenje na kraju očekuju agencije i klijenti. No, u slučaju content marketinga redovno se poteže pitanje na koji način meriti rezultate, odnosno povrat na ulaganja (ROI – Return Of Investment), što na prvi pogled možda zvuči i pomalo paradoksalno, s obzirom na to da se u digitalno doba gotovo sve može pratiti, meriti i analizirati. Uprkos tome, većina marketingaša složiće se kako praćenje rezultata content projekata nije uvek jednostavno.

Ciljevi i publika
Znate li šta je tačno vaš cilj? Da li je to generisanje poseta na stranicu? Povećanje broja pretplatnika na newsletter? Poboljšanje prodajnih rezultata? Dobro definisanje ciljeva olakšaće vam i samo izračunavanje vrednosti i konverzija. Isto tako, bitno je znati kojoj se publici obraćate svojim sadržajem, jer su dobra segmentacija i targetiranje publike ključni za krajnji rezultat.

Troškovi
Jeste li razmišljali o tome koliko će vas koštati izrada sadržaja? Na primer, troškove mogu činiti honorari autora, developera, korištenje softvera, izdaci vezani uz specifične platforme, oglašavanje sadržaja na društvenim mrežama itd. Na kraju, troškovi su i ključna komponenta pri izračunavanju povrata na ulaganja jer njihovo upoređivanje sa konačnim rezultatom otkriva koliko su se vaši napori isplatili (ili nisu).

Načini distribucije i alati merenja
Definisanje kanala distribucije sadržaja sledeći je važan element, a to mogu biti društvene mreže, e-mail, platforme za nativno oglašavanje itd. U skladu s time potrebno je odrediti i alate za metriku. Naravno, u većini slučajeva to će biti svemogući Google Analytics koji detaljno prati “prođu” sadržaja na određenom web odredištu, a ne treba zanemariti niti analitičke alate koje nude Facebook, Twitter i ostale društvene mreže. Doduše, u nekim slučajevima biće potrebno uložiti u naprednije alate i servise, zavisno od toga koji vam je nivo merenja potreban.

Ključni pokazatelji uspešnosti (KPI)
Ključni pokazatelji uspešnosti omogućuju vam praćenje i merenje uspešnosti rezultata vašega content marketinškog poduhvata, odnosno konverzija, a njihovo definisanje zavisi upravo od kanala plasiranja sadržaja i alatima koje koristite. Zavisno od postavljenih ciljeva, ključni pokazatelji uspešnosti biće npr. broj klikova na određeni sadržaj, broj prijava na newsletter ili preuzimanja e-booka, ostvarena prodaja u web shopu itd. Ukratko, KPI-jevi će vam pokazati idete li u dobrom smeru.

Izvor: Jasno & Glasno

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!