Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Kako mogu da se zaštitim na Internetu?

Marketing mreža pokrenula je anketu na teme – Internet za mala i srednja preduzeća, online komunikacija, content marketing, izgradnja brenda na globalnoj mreži itd. Naši čitaoci postavili su nam pitanja, a u narednom periodu objavićemo odgovore relevantnih sagovornika.

Na pitanje – Kako mogu da se zaštitim na Internetu (tu pre svega mislim na spam mejlove) i kolika je tu moja odgovornost?, odgovara Aleksandar Kostadinović, Sistem administrator u Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS):

Kada su spam mejlovi u pitanju tu postoje dva aspekta. Prvi aspekt je to što smo žrtve spama. Tu možemo da se štitimo softverom koji koristimo. Softver može biti antispam ili anti virus koji ima antispam modul, ili koristeći velike mail servise kao gmail ili yahoo koji koriste softver da bi štitili sebe i svoje korisnike. Takođe, možemo učiti naš softver ili pomagati softveru velikih mejl servisa tako što ih učimo šta je spam obeležavajući spam poruke da bi ubuduće bile uvršćene u spam filter. U ovom slučaju mi nemamo nikakvu odgovornost jer smo i sami žrtve spam poruka. Najkvalitetniji antispam programi rade na principu neuronskih mreža učeći šta su to parametri spam poruka i koji su novi parametri i onda primenjuju to na filterima koji sa minimalnim greškama odstranjuju spam poruke.

Drugi aspekt priče o spamu odnosi se na korisnike koji ne vode računa o higijeni i bezbednosti svog računara, i računar im je inficiran uglavnom bez njihovog znanja nekim od malicioznih softvera koji koriste računare svuda po svetu za slanje spam poruka (spam botovi). Tu postoji indirektna odgovornost jer vaš računar šalje spam u ime nekog drugog i koristi vaše resurse. Rešenje u tom slučaju je čišćenje računara od malicioznih programa i podizanje zaštite na računaru da se to ne bi ponovilo.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!