Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Istraživanje o medijima u Crnoj Gori

REGION – Istraživanje o medijskim slobodama u Crnoj Gori pokazalo je da 55 odsto ispitanika smatra da napad na novinara treba tretirati kao napad na službeno lice. Istraživanje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori, na uzorku od 1.030 ispitanika. Metodolog CEDEM-a Miloš Bešić kazao je da skoro trećina ispitanika smatra da za kršenje medijskih prava i sloboda najodgovornija vlast na državnom nivou, dok 21 odsto ocjenjuje da to kršenje ne postoji.
„Kada je riječ o proceni kršenja medijskih prava i sloboda gotovo svaki drugi ispitanik smatra da se to dešava ali da nije naročito izraženo“, rekao je Bešić. Istraživanje je pokazalo da oko 55 odsto ispitanika smatra da su crnogorski novinari uglavnom zaštićeni, a 52 odsto ocjenjuje da država treba da donese posebne mjere kako bi se oni dodatno zaštitili. „Gotovo 55 odsto građana podržava mjeru da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“, rekao je Bešić.
On je naveo da preko 67% odsto ispitanika smatra da su prijetnje i pritisci na novinare ozbiljan ili veoma problem u Crnoj Gori. Istraživanje je pokazalo da 44,7 odsto ispitanika ocjenjuje da neki mediji podržavaju vlast a neki opoziciju, a njih 30,6 odsto misli da mediji podržavaju vlast. „Zanimljivo da je kod građana formiran stav da mediji uglavnom podržavaju vlast“, navodi Bešić.
Ispitanici, 23,2 odsto, smatraju da mediji rade u interesu građana, dok 38,4 odsto navodi da mediji rade za interese svojih vlasnika ili za političare. Bešić je naveo da 46,3 odsto ispitanika tvrdi da je Crna Gora na pravom putu, njih 26,5 smatra da je na pogrešnom putu, a 27,2 odsto ispitanika to nije moglo da procijeni. Istraživanje je pokazalo da građani najviše povjerenje od instuticija imaju u zdravstveni sistem – 60 odsto, njih 59,4 u obrazovni sistem, 55 u Srpsku pravoslavnu crkvu. U Evropsku uniju povjerenje ima 49,5 odsto ispitanika, u NATO povjerenje ima 33,3 odsto ispitanika, a u Haški tribunal povjerenje ima 32,5 odsto ispitanika.

Izvor: Glas Amerike

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!