Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Internet, statistike i digitalni marketing – Srbija i Hrvatska

Razumevanje lokalnog tržišta (Srbija) je moguće ukoliko imamo sa čim da poredimo. U cilju razumevanja za poređenje smo uzeli najbliže tržište sa bliskom strukturom stanovništva.
Srbija i Hrvatska – Internet, statistike i digitalni marketing. Prosečna brzina veze ka Internetu je približno ista tako da je doživljaj sadržaja na Internetu takođe približno isti. Korišćenje Facebooka je takođe približno isto i svodi se na 23 minuta potrošenih dnevno.
Poredići stanovništvo, Srbija sa svojih 7.2 miliona stanovnika ima 56.44% ljudi koji su internet korisnici. Preko 83% tih korisnika je na Facebooku – Hrvatska sa 4.3 miliona ima malo veći deo populacije na internetu (61.9%) i manje aktivnih korisnika na Facebooku (57.09%). Skoro 50% više korisnika ima Srbija u odnosu na Hrvatsku.
Ukoliko bi sagledali teritoriju koju čine zemlje bivše federativne zajednice imali bismo: populaciju od preko 20 miliona ljudi, 11.5 miliona korisnika interneta (57.29%) i od toga 8.11 miliona korisnika Facebooka (to je preko 70.32% online populacije na Internetu) ili 40% stanovništva teritorije koja koristi ovu društvenu mrežu.

Digitalni marketing
Analizirajući novac potrošen na Internet marketing – Srbija 12.2 miliona eura (IAB Srbija AdEx) i Hrvatska 11.098 miliona (HURA AdEx). Ne može se porediti rast tržišta iz godine u godinu kako je metodologija prikupljanja podataka za Internet standardizovana za 2011.godinu.
Koristeći ove podatke kao i ostale parametre uviđamo da je investicija oglašivača po internet korisniku veća za 40% u Hrvatskoj u odnosu na Srbiju iako je ukupna potrošnja veća za više od 1 milion eura.

Zaključak
Pred agencijama je tržište koje je širi iz dana u dan i koje vapi za investicijama oglašivača. Brendovi i kompanije ispred sebe imaju neverovatnu populaciju od zemlje do zemlje do koje relativno lako mogu stići. Pitanje je strategije i uključivanja digitalnih kanala u marketing miks i angažovanje specijalizovanih agencija.

* Podatke sakupili Slavko Đurić i Dušan Vučković – studenti IV godine Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu na letnjoj stručnoj praksi 2012.godine.

Izvor: Huge Media

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!