test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

„Interaktivni kostim” u Supermarketu

Supermarket concept space (Višnjićeva 10) mesto je na kome je juče otvorena izložba “Interaktivni kostim kao otvoreni tekst“. Projekat je nastao po ideji Marije Tavčar, kostimografkinje i teoretičarke umetnosti. Ona je preispitala mogućnosti interaktivne, otvorene dimenzije kostima koji se iz relativno pasivne uloge dekora koji mu je najčešće dodeljivan u istoriji kostimografije otvara ka pokretu i interakciji ne samo onome ko ga nosi, već i onima koji ga gledaju, dotiču, govore mu, doživljavajući ga čulno i/ili tekstualno. Interaktivni kostim primarno je zamišljen sa dodatim pokretnim delovima, koji putem sprege malih elektromotora i mikrofona reaguju na zvuk koji do mikrofona dolazi, a koji može biti induciran sa namerom, ili pak uticajem slučaja. Kostim, dakle, reaguje na svoju okolinu pokrećući se, ali i pokreće sam – na reakciju, interakciju – telesnu ili konceptualnu – onoga ko mu se direktno ili indirektno približi.
Prateći mogućnost pojavnosti i izvedbe kostima kao otvorenog dela, Marija Tavčar ima nameru da kostim ispita kroz različite sfere interaktivnih odnosa – vizuelnih, auditivnih, taktilnih i tekstualnih, i u tom kontekstu otvara saradnju kostimografije i drugih sfera umetnosti i teorije umetnosti. Izložbena postavka Interaktivni kostim kao otvoreni tekst nastala je u saradnji sa Draganom Stojanović, teoretičarkom umetnosti i etnomuzikološkinjom i tematizuje interaktivni kostim kao tekst – shvaćen u najširem smislu te reči kao skup (vizuelnih, verbalnih, zvučnih ili drugih) znakova koji, tvoreći sisteme složenih značenja, neprestano interreaguje sa drugim tekstovima ili njihovim elementima, pokrećući ujedno promišljanja o budućim tokovima kostimografije, scenske umetnosti, ali i mogućnosti razgranavanja teorije kostima u kontekstu mnogostrukih teorija umetnosti i teorija teksta.

Izvor: danubeogradu.rs

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!