Ima li mesta i za vas u kreativnoj industriji?

Da li ste znali da kreativne industrije beleže brži rast od ostalih u Srbiji? Trenutno čak 115 hiljada stanovnika Srbije, većinom mladih, radi u više od 30 hiljada kompanija u oblasti veb-dizajna, muzičke, filmske i televizijske produkcije, izdavaštva, softverskog inženjeringa i itd. Prema podacima Evropske komisije, kreativne industrije upošljavaju 8,7 miliona stručnjaka i prihoduju godišnje 558 biliona evra. Istovremeno, ovo su oblasti u kojima radi znatno veći broj mladih ljudi nego u drugim sferama. O ovoj temi razgovarali smo sa Marijom Koprivicom Lelićanin, akademskim direktorom SAE Instituta.

Ima li smisla baviti se ovim zanimljivim poslom u Srbiji? Da li je takvo obrazovanje dostupno mladima? Kakva se perspektiva otvara za kreativce kod nas?
Od 2010. Godine i u Beogradu se mogu studirati ovi programi i steći diploma Midlseks univerziteta iz oblasti audio produkcije, web dizajna i programiranja, game art i vfx animacije i digitalne filmske produkcije. Na našem institutu trenutno studira i oko 30% stranih državljana, a 90% od ukupnog broja studenata SAE Instituta zaposli se odmah nakon sticanja diplome. Kompanije se za njih raspituju i pregledaju njihove radove još tokom studija. Jako smo ponosni što kompanije prepoznaju ovakav način praktično usmerenog rada i samoinicijativno stipendiraju neke od naših studenata. Sa ovakvim rastom kreativnih industrija njih sigurno čeka blistava karijera.

A šta rade oni studenti koji ne uspeju da nađu svoje mesto u najboljim kompanijama?
Mnogi naši studenti se odlučuju da samostalno grade karijeru kao veb-dizajneri, programeri, audio producenti i audio inženjeri, animatori, kreatori video sadržaja i sl. Na raznim platformama povezuju se direktno sa klijentima i tako grade nezavisnu karijeru. Na drugoj godini studija postoji poseban predmet na kojem studenti stiču prezetničke veštine i znanja. Pored sadržaja, funkcionalne i kulturne vrednosti, oni uče kako da prepoznaju i stvore prave poslovne prilike. Uz veliki broj gostujućih predavanja stručnjaka iz industrije smatram da naši studenti dobro upoznaju stanje u kreativnim industrijama kod nas, a i šire.

Da li to znači da oni imaju praksu u kompanijama u oblasti kreativne industrije?
SAE studenti različitih smerova često sarađuju na različitim komercijalnim projektima. Znanja iz oblasti audio, filmske, game art, vfx i veb-industrije, kao i kontakti sa lokalnom i internacionalnom industrijom tokom studiranja odlična su početna tačka za njihov uspešan zajednički rad i razvoj karijere.” kaže profesorka. Ona dodaje da je od velike važnosti i činjenica da SAE Institut u Beogradu pohađaju studenti iz celog sveta, te internacionalno okruženje dodatno otvara nove potencijalne prilike za profesionalni napredak. Svi su oni deo SAE globalne mreže, jako su dobro povezani i otvaraju jedni drugima poslovne šanse.

Zašto su kreativne industrije mladima tako atraktivne? Da li su ovi poslovi dobro plaćeni?
Široka ponuda poslova, moderan i fleksibilan način rada čini ovu oblast veoma popularnom, a očekujem da će se taj trend rasta plata i dobrih uslova za rad i nastaviti. Budućnost sigurno donosi visoko automatizovane procese, a u tom kontekstu na kreativne industrije treba gledati kao pokretače ekonomske, društvene i kulturne promene. Graditi karijeru u tom pravcu smatram dobrim izborom.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari