Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Ima li mesta i za vas u kreativnoj industriji?

Da li ste znali da kreativne industrije beleže brži rast od ostalih u Srbiji? Trenutno čak 115 hiljada stanovnika Srbije, većinom mladih, radi u više od 30 hiljada kompanija u oblasti veb-dizajna, muzičke, filmske i televizijske produkcije, izdavaštva, softverskog inženjeringa i itd. Prema podacima Evropske komisije, kreativne industrije upošljavaju 8,7 miliona stručnjaka i prihoduju godišnje 558 biliona evra. Istovremeno, ovo su oblasti u kojima radi znatno veći broj mladih ljudi nego u drugim sferama. O ovoj temi razgovarali smo sa Marijom Koprivicom Lelićanin, akademskim direktorom SAE Instituta.

Ima li smisla baviti se ovim zanimljivim poslom u Srbiji? Da li je takvo obrazovanje dostupno mladima? Kakva se perspektiva otvara za kreativce kod nas?
Od 2010. Godine i u Beogradu se mogu studirati ovi programi i steći diploma Midlseks univerziteta iz oblasti audio produkcije, web dizajna i programiranja, game art i vfx animacije i digitalne filmske produkcije. Na našem institutu trenutno studira i oko 30% stranih državljana, a 90% od ukupnog broja studenata SAE Instituta zaposli se odmah nakon sticanja diplome. Kompanije se za njih raspituju i pregledaju njihove radove još tokom studija. Jako smo ponosni što kompanije prepoznaju ovakav način praktično usmerenog rada i samoinicijativno stipendiraju neke od naših studenata. Sa ovakvim rastom kreativnih industrija njih sigurno čeka blistava karijera.

A šta rade oni studenti koji ne uspeju da nađu svoje mesto u najboljim kompanijama?
Mnogi naši studenti se odlučuju da samostalno grade karijeru kao veb-dizajneri, programeri, audio producenti i audio inženjeri, animatori, kreatori video sadržaja i sl. Na raznim platformama povezuju se direktno sa klijentima i tako grade nezavisnu karijeru. Na drugoj godini studija postoji poseban predmet na kojem studenti stiču prezetničke veštine i znanja. Pored sadržaja, funkcionalne i kulturne vrednosti, oni uče kako da prepoznaju i stvore prave poslovne prilike. Uz veliki broj gostujućih predavanja stručnjaka iz industrije smatram da naši studenti dobro upoznaju stanje u kreativnim industrijama kod nas, a i šire.

Da li to znači da oni imaju praksu u kompanijama u oblasti kreativne industrije?
SAE studenti različitih smerova često sarađuju na različitim komercijalnim projektima. Znanja iz oblasti audio, filmske, game art, vfx i veb-industrije, kao i kontakti sa lokalnom i internacionalnom industrijom tokom studiranja odlična su početna tačka za njihov uspešan zajednički rad i razvoj karijere.” kaže profesorka. Ona dodaje da je od velike važnosti i činjenica da SAE Institut u Beogradu pohađaju studenti iz celog sveta, te internacionalno okruženje dodatno otvara nove potencijalne prilike za profesionalni napredak. Svi su oni deo SAE globalne mreže, jako su dobro povezani i otvaraju jedni drugima poslovne šanse.

Zašto su kreativne industrije mladima tako atraktivne? Da li su ovi poslovi dobro plaćeni?
Široka ponuda poslova, moderan i fleksibilan način rada čini ovu oblast veoma popularnom, a očekujem da će se taj trend rasta plata i dobrih uslova za rad i nastaviti. Budućnost sigurno donosi visoko automatizovane procese, a u tom kontekstu na kreativne industrije treba gledati kao pokretače ekonomske, društvene i kulturne promene. Graditi karijeru u tom pravcu smatram dobrim izborom.

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!