test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

HURA: Nastavljen rast prihoda i broja zaposlenih u komunikacijskim agencijama

REGION – Ukupni prihodi agencija članica hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), koje predstavljaju više od 80 posto ukupnih oglašivačkih budžeta u zemlji, u 2022. godini dosegnuli su gotovo 307 miliona evra, što je porast od oko 3 posto u odnosu na 2021. godinu.

Rastom ukupnih prihoda prvi put ikad na više od 300 miliona evra, komunikacijske agencije potvrdile su značajnu tržišnu poziciju, pokazala je HURA-ina analiza u kojoj su korišćeni javno dostupni podaci iz baze Digitalne komore i FINA-e (info.BIZ).

HURA je vodeća strukovno udruženje u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj i okuplja 61 agenciju, među kojima su najbolje i najnagrađivanije komunikacijske agencije na ovim prostorima. Nakon neizvesne prve pandemijske godine i očekivanog rasta u 2021., rezultati za 2022. godinu ukazuju na stabilizaciju tržišta u celini te poslovnu pouzdanost agencijskih lidera u industriji.

KOMUNIKATORI POŽELJNI POSLODAVCI
Poseban fokus HURA-inih članica još u pandemiji na očuvanje radnih mesta, a samim time i kvalitet rada, urodio je plodom te je, nakon rasta od 2 posto u drugoj godini pandemije, u 2022. zabeležen rast broja zaposlenih od 7 posto – na ukupno 1364 zaposlenih.

„Raduje nas povećanje broja zaposlenih u agencijama članicama HURA-e, koje su očito poželjni poslodavci kada u uslovima sada već hroničnog nedostatka zaposlenih, pogotovo određenih stručnih profila, uspevaju da regrutuju nove koleginice i kolege. U tome sigurno pomaže i činjenica da HURA posebno neguje stalna ulaganja u kvalitet te svake godine zaposlenima članica omogućava besplatan pristup edukacijama predavača iz celoga sveta“, rekla je Kristina Laco, članica Uprave HURA-e i direktorica Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri.

RASTU I PRIHODI IZ INOSTRANSTVA
Uz osvajanje nacionalnih i međunarodnih strukovnih nagrada, kao i pozive u najprestižnije žirije strukovnih takmičenja kao što su hvaljeni Cannes Lions te Effie Worldwide, hrvatske agencije dokazuju da su kvalitetom i kreativnošću svojih usluga sve relevantnija tačka evropske, ali i globalne karte. U ukupnim prihodima, rasli su i prihodi od izvoza, za oko 10 posto u odnosu na 2021. godinu te su dosegli nivo od gotovo 68 miliona evra fakturisanih u inostranstvo.

„Ponosna sam na uspehe i zavidan kvalitet rada naših članova koji pokazuju da se Hrvatska može pohvaliti stručnjacima koji su u vrhu na ovim prostorima, ali traženi i izvan naših granica — a sjajno je videti kako njihov kvalitet predvodi i celu industriju, koja je u zamahu”, poručila je Dunja Ivana Ballon, dugogodišnja izvršna direktorica HURA-e. To sjajno pokazuju i rezultati istraživanja zajednice za digitalni marketing IAB Croatia, po kojem je nacionalno tržište online oglašavanja u prošloj godini poraslo za 21 %, a prognozira se i nastavak tog sjajnog trenda.

UZ RAST HURA-E, OSNOVANO I UDRUŽENJE ZA DIGITALNI MARKETING
O kontinuitetu rasta, osim impresivnih brojki koje iz godine u godinu postižu HURA-ini članovi i obaraju vlastite rekorde, govori i činjenica da se broj agencija članica HURA-e povećao za neverovatnih 45 % — danas čak 61 agenciju specijalizovanu za komunikacije u kreativnom, medijskom, PR, event ili digitalnom segmentu — te da je hrvatsko tržište, zahvaljujući njihovoj inicijativi, bogatije i s aktivnostima prošle godine osnovanog IAB-a Croatia, nacionalne podružnice globalne organizacije za digitalni marketing, koja pak u Hrvatskoj već sada broji 92 kompanije članice.

Više informacija pronađite OVDE.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!