Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

“Haotično stanje u medijima”

Mediji u Srbiji sazreli su u ratovima, mržnji, sankcijama, a sve to uzrok je današnjeg haotičnog stanja koje podseća na sliku devedesetih. To su zaključili u Novom Sadu učesnici okruglog stola o “medijskim slobodama i politici nasilja” održanog u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine.
Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je da je “očigledno da stanje u medijima podseća na sliku devedesetih, iako niko ne želi da se vrate te godine”, kao i da se haotično stanje nije sredilo demokratizacijom društva, iako se to očekivalo. On je, kako je saopšteno na vebsajtu Vlade Vojvodine, rekao na okruglom stolu, da je veliki broj medija sredstvo za promociju nacionalističke ideologije, govora mržnje i politike nasilja.
On je ocenio i da je “slika štampanih medija na kioscima jeziva, naslovi naslovi puni uvreda, spletki i opscenih reči”, što sve pdoseća na devedesete. Grujić smatra i da je najveći problem to što je “govor mržnje otišao predaleko pa se tako preti i RTV-u, urednicima i rukovodiocima, a kao primer naveo je novinara Dinka Gruhonjića.
Šefica Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić Solomon istakla je da je OEBS javno osudio “govor mržnje i pretnje, koje su se u poslednje vreme mogle čuti preko medija”. Srbija je, dodala je Solomon, prema istraživanjima, na 69. od 179 mesta na koja se rangiraju zemlje na osnovu ostvarenih sloboda u medijima.
Nikolić-Solomon je naglasila da bi se ”ugled Srbije poboljšao da se sve ove stvari nisu desile u poslednje vreme i zato moraju biti rešene odmah zakonskim putem. Ona je napomenula da je, u saradnji sa Ministarstvom za kulturu i informisanje, u toku proces donošenja dva veoma važna zakona, o elektronskim medijima i o javnom informisanju. Podsetila je i da uskoro počinje javna rasprava o tome i pozvala “da svi zajedno u tome učestvujemo”.
Nezavisno udruženje novinara Srbije, čiji je predsednik Vukašin Obradović takođe je učestvovao u raspravi, i javno je, osudio pretnje, govor mržnje i nasilje sa kojim pojedini mediji vode uređivačku politiku. “Nije vreme za ćutanje i povlačenje”, naglasio je Obradović.
O napadima na Javni servis Radio televizije Vojvodine (RTV) govorila je programska direktorka te kuće Sanda Savić, koja je, takođe, istakla da sve što se dešava, kao što su napadi na nju lično, kao i na televiziju, asocira na devedesete godine, zbog čega se ”ne sme ćutati, već o svemu treba javno govoriti i braniti novinarski identitet”.

Izvor: Tanjug

Foto: A.Vasiljević

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!