Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Evropski parlament odbacio kontroverzni sporazum ACTA

Evropski parlament juče je odbacio Medjunarodni sporazum o borbi protiv falsifikovanja i piraterije poznatiji kao Akta (ACTA), što znači da on neće važiti na teritoriji Evropske unije, iako su ga potpisale 22 njene članice.
Svetski mediji poput Frans presa (AFP), Dojče velea, Rašn tajmsa i Asošijeted presa javljaju da je Evropski parlament odbio da usvoji Aktu pošto je svih pet njegovih odbora dalo negativno mišljenje na sadržaj sporazuma. Evroposlanici su velikom većinom odbacili kontroverzni sporazum, za koji se zalagala Evropska komisija – 478 glasova bilo je protiv, 39 je bilo za, a 146 poslanika se uzdržalo od glasanja.
Dojče vele navodi da ovakav ishod predstavlja „pobedu hiljada Evropljana koji su gnevno protestovali protiv Akte“.
Protesti su izbili širom evropskog kontinenta pošto su 22 od 27 zemalja Unije stavile potpis na taj sporazum, koji je nekoliko godina ugovaran iza zatvorenih vrata. Kritičari sporazuma su tvrdili da Akta omogućava cenzuru interneta, da je pristrasna u korist vlasnika autorskih prava, posebno muzičke i filmske industrije u SAD, a da internet provajdere pretvara u „šerife“ koji će kontrolisati šta rade njihovi korisnici.
Brojne potpisnice su tokom zime i proleća, pod žestokim pritiskom javnosti, zamrznule postupak ratifikacije dok ne budu videle ishod glasanja u Evropskom parlamentu – tela koji ima završnu reč u vezi s primenom zakona na teritoriji Unije. Evropska komisija je zatražila od Evropskog suda za ljudska prava da proceni da li je Akta u skladu s evropskim propisima, ali je Evropski parlament odlučio da razmotri sporazum i glasa o njemu pre no što sud donese svoje mišljenje, što je proces koji bi mogao da potraje i do dve godine.
U međuvremenu, svi nadležni odbori Evropskog parlamenta – za gradjanske slobode, industriju, pravne poslove, razvoj i medjunarodnu trgovinu – dali su negativno mišljenje na Aktu. U jučerašnjoj raspravi u Evropskom parlamentu, evropski komesar za trgovinu Karel de Guht je rekao da će Aktu ponovo izneti pred parlament ako Sud bude dao pozivno mišljenje na taj dokument. Akta je ugovarana od 2007. godine izmedju SAD, Japana, Kanade, Južne Koreje, Novog Zelanda, Australije, Evropske unije i još nekoliko zemalja. Pregovori su se vodili iza zatvorenih vrata, van svetskih trgovinskih tela, što je bilo naročita meta kritičara sporazuma. Sporazum bi trebalo da stupi na snagu ako ga ratifikuje najmanje šest potpisnica.

Izvor: Beta

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!