Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Evropska radiodifuzna unija pomaže RTS

Radio-televizija Srbije dobiće od jeseni podršku Evropske radiodifuzne unije za poboljšanje rada i ostvarivanje medijskih standarda koji su uslov za EU. Javni servis Srbije lider je u regionu u digitalizaciji i ima najviši rejting od svih javnih servisa u okruženju, a slabost RTS-a je finansiranje, navode u EBU.
Evropska radiodifuzna unija (EBU) pružiće od jeseni podršku Radio-televiziji Srbije (RTS) za poboljšanje rada Javnog servisa i ostvarivanje medijskih standarda koji su uslov za članstvo Srbije u EU, preneo je portal Euraktiv Srbija.
Delegacija EBU će sa timom stručnjaka koje je angažovala Evropska unija sprovesti početno istraživanje o stanju u RTS-u i obavestiti rukovodstvo o tome šta može da očekuje od Programa evropskog partnerstva koji sprovodi EBU, rekao je za Euraktiv šef tog programa Dejvid Luis. Kako je naveo, zvaničnici te organizacije će, takođe, zatražiti sastanke sa visokorangiranim političarima u Srbiji sa kojima će razgovarati o faktorima koji utiču na rad RTS-a.
Zaposleni u Javnom servisu Srbije učestvovaće na seminarima o kvalitetu vesti koje se očekuju od javnog servisa. Prema rečima Luisa, biće organizovani i regionalni seminari o vrednostima koje neguju javni servisi u okruženju sa naročitim fokusom na inkluziju romske manjine. Evropska radiodifuzna unija i Evropska komisija su krajem jula potpisale Memorandum o razumevanju kojim je predviđena podrška reformi javnih servisa u zemljama koje teže da se priključe EU.
Reforma javnih servisa, kao i sloboda i pluralizam medija, jesu glavni kriterijumi za pristupanje EU.
Luis je za Euraktiv rekao da je RTS važan član EBU koji je, kako je naveo, „pokazao visok kvalitet i kapacitete kada je organizovao Evroviziju u Beogradu 2008. godine“. „RTS je prošao kroz intenzivnu reorganizaciju i modernizaciju, lider je u digitalizaciji u regionu, raspolaže modernim deskovima i digitalizovanom arhivom“, rekao je Luis i istakao da RTS ima najviši rejting od svih javnih servisa u regionu.
Kao slabe tačke RTS-a, on je naveo finansiranje, obezbeđivanje stabilnih prihoda i pronalaženje odgovarajućeg modela upravljanja. Kako je navedeno, u poslednje dostupnim zapisnicima sa sastanka Upravnog odbora RTS-a iz prvog tromesečja 2012, generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić je nekoliko puta obavestio Odbor da RTS „radi u vanrednim uslovima“. Finansijska situacija je, kako je ocenio početkom godine, izuzetno teška, zbog čega su se plate 4.000 stalno zaposlenih i honoraraca u tom periodu isplaćivale sa malim zakašnjenjem.
U zapisnicima sa sastanka UO navodi se da je Javni servis Srbije 2010. godinu završio sa neto gubitkom od 540 miliona dinara, naveo je Euraktiv. EBU okuplja javne servise u Evropi, pruža im tehničku i savetodavnu podršku, ali i lobira za njihove interese u Briselu.

Izvor: RTS

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!