Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

EU protiv sporazuma ACTA?

Dejvid Martin, izvestilac Evropskog parlamenta za sporazum ACTA, preporučio je da taj
međunarodni sporazum namenjen borbi protiv falsifikovanja i onlajn piraterije, ne bude prihvaćen u Evropskoj uniji (EU), navodi se na sajtu Parlamenta, a prenose svetski mediji.
„Potencijalne pretnje po građanske slobode koje se nalaze u ovom sporazumu daleko pretežu nad dobrobitima koje se njime nameravaju postići“, ocenio je Martin u preporuci Komitetu za međunarodnu trgovinu Evropskog parlamenta. U obrazloženju svoje negativne ocene, Martin se poziva na „nejasnoće u vezi s nekim aspektima ovog teksta i nesigurnost u vezi s njegovom primenom“, a posebno ističe predviđenu ulogu internet provajdera, individualnu kriminalizaciju korisnika Interneta, mogućnost prekida tranzita tzv. generičkih lekova, itd.
S obzirom na to, „Evropski parlament ne može da garantuje adekvatnu zaštitu građanskih prava u budućnosti“, ako bi ACTA bila prihvaćena. Prema njegovim rečima, „međunarodno sporazumi koji se bave bilo kakvim aspektom krivičnih sankcija, onlajn aktivnošću ili intelektualnom svojinom moraju jasno definisati razmere svoga delovanja, kao i zaštitu individualnih sloboda, kako bi se izbegle nenameravane interpretacije sporazuma“.
Evropski parlament će u junu odlučivati o sudbini sporazuma ACTA, koji je godinama ugovaran među najrazvijenijem zemljama Zapada bez dovoljnog prisustva javnosti. Da bi stupila na snagu u Evropskoj uniji potrebno je takođe da je prihvati Evropski parlament. Prethodni izvestilac Evropskog parlamenta za ACTA Kader Arif iz protesta je podneo ostavku neposredno posle januarskog potpisivanja ACTA u Tokiju, ocenivši da taj sporazum „ide predaleko“.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!