test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

EP zabrinut za medije u Srbiji

Evropski parlament je u predlogu rezolucije o Srbiji izrazio zabrinutost zbog pokušaja nadzora nad radom medija i uplitanja u njihov rad u Srbiji. EP je zatražio od vlasti u Beogradu da zajamče „nezavisnost sredstava informisanja od političkih pritisaka i drugih upliva“.
U rezoluciji, o kojoj će danas glasati parlament Evropske unije, „ukazuje se na to da su snažni i nezavisni mediji nužan sastavni deo demokratskog poretka i, s tim u vezi, pozdravlja usvajanje Medijske strategije Vlade Srbije“. Evro-poslanici su pohvalili Akcioni plan za primenu Strategije, „kao i planirano povlačenje države iz vlasništva nad medijima“. Predočili su „zabrinutost zbog pretnji srpskim novinarima“ i pozvali na „intenzivnu istragu tih pretnji da bi se novinarima omogućilo da u bezbednim uslovima svoj rad obavljaju efikasno i bez potrebe za samocenzurom“.
Poslanici EP su „podvukli potrebu da se preduzmu koraci protiv koncentracije vlasništva u medijima i nedostatka transparentnosti u medijima“. EP u predlogu rezolucije traži da se „isto tako obezbedi ravnopravan pristup tržištu oglašavanja, uključujući izdvajanja iz državnih fondova za troškove oglašavanja i reklame“. „Novinari se istovremeno pozivaju da poštuju (profesionalni) Etički kodeks“ u svom radu, piše u predlogu. Parlament EU, navodi se u dokumentu, „izražava žaljenje zbog toga što su državne vlasti zavele medijsku blokadu tokom incidenata jula 2011. na severu Kosova i pogrešno predstavile ulogu Kfora u tim događajima“. EP, kako se zaključuje, „podvlači važnost slobodnih i nezavisnih medija za demokratsku i dobro obaveštenu javnost“.
Prema tumačenju koje su agenciji Beta prilikom rasprave o ovoj rezoluciji u Spoljnopolitičkom odboru EP dali neki poslanici, iza tog stava najviše stoji uverenje samog izvestioca za Srbiju Jelka Kacina i još nekih krugova da nije bila na mestu tvrdnja srpskih vlasti da su vojnici Kfora upotrebili bojevu municiju i da su u incidentima u julu takvom municijom pucali na srpske civile.

Izvor: Beta

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!