today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

EP upozorava na stanje medija u Srbiji

Evropski parlament je u predlogu rezolucije o evropskoj integraciji Srbije, u kojoj je izrazio podršku davanju statusa kandidata, skrenuo pažnju na stanje u medijima u Srbiji i pritiske kojima su izloženi. U predlogu rezolucije koji je 1. marta u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta od srpskih vlasti se traži da garantuju nezavisnost medija. Takođe, pozdravlja se usvajanje Medijske strategije, kao i planirano povlačenje države iz medijskog vlasništva. Prilikom glasanja o predlogu rezolucije u tom odobru odbačen je zahtev rumunskih poslanika da se rumunskoj manjini obezbede dodatna prava.
Evropski parlament je zabrinut zbog pokušaja nadzora i uplitanja u medije u Srbiji i traži od srpskih vlasti da zajamče „nezavisnost sredstava informisanja od političkih pritisaka i drugih upliva“, navodi se u tom dokumentu koji je 1. marta usvojio Spoljopolitički odbor Evropskog parlamenta. U predlogu rezolucije se ukazuje na to da su „snažni i nezavisni mediji nužan sastavni deo demokratskog poretka i, s tim u vezi, pozdravlja se usvajanje Medijske strategije i pohvaljuje Akcioni plan srpskih vlasti za primenu te strategije. U nacrtu Rezolucije o evropskoj integraciji Srbije koju treba da usvoji Evropski parlament, takođe se predočava „zabrinutost zbog pretnji srpskim novinarima“ i poziva na „snažnu istragu tih pretnji kako bi se novinarima omogućilo da u bezbednim uslovima svoj rad obavljaju efikasno i bez potrebe za samocenzurom“.
Parlamentarci EU „podvlače potrebu da se preduzmu koraci protiv koncentracije vlasništva u medijima i pomanjkanja transparentnosti u medijima“. Evropski parlament u predlogu rezolucije traži da se „isto tako obezbedi ravnopravan pristup tržištu oglašavanja, uključujući izdvajanja iz državnih fondova za troškove oglašavanja i reklame“. Takođe se „pozivaju novinari da poštuju (profesionalni) Etički kodeks“ u svom radu.
Evropski parlament, navodi se u dokumentu, „izražava žaljenje zbog činjenice da su državne vlasti zavele medijsku blokadu oko incidenata u julu 2011. na severu Kosova i pogrešno predstavile ulogu Kfora u tim događajima“. EP, kako se zaključuje, „podvlači važnost slobodnih i nezavisnih medija za demokratsku i dobro obaveštenu javnost“. Prema tumačenju koje su agenciji Beta dali neki poslanici EP, iza ovog stava najviše stoji uverenje samog izvestioca za Srbiju Jelka Kacina i još nekih krugova da nije bila na mestu tvrdnja srpskih vlasti da su vojnici Kfora upotrebili bojevu municiju i u incidentima u julu takvom municijom pucali na srpske civile.

Nastavak teksta možete pročitati OVDE.

Autor: Dragan Blagojević, dopsinik agencije Beta iz Brisela
Izvor: Euractiv

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!