Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Dodeljene nagrade najboljim novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je laureatima godišnje nagrade za 2012. godinu, a nagrada za životno delo, posthumno, dodeljena je bivšem uredniku nedeljnika NIN Srđanu Raduloviću.
„Radulović, koji je ove godine umro u 55. godini, tokom svoje bogate novinarske karijere postavio je visoke profesionalne standarde i bio vrstan komentator društvenih i političkih zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije“, navodi se u obrazloženju žirija, koje je na svečanosti u Beogradu pročitala predsednica žirija Branka Otašević. Ostaće upamćena njegova profesionalnost i zalaganje, kao i njegovo umeće izveštavanja sa ratnih područja, ističe se u obrazloženju i dodaje da je Radulović autor prve i i najobjektivnije knjige o ratu na prostoru Hrvatske, pod nazivom „Sudbina Krajine“. Radulović je bio novinar „Radio Knina“, dopisnik „Slobodne Dalmacije“, „Borbe“, zamenik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika „Blic“, urednik nedeljnika „Telegraf“, „Građanin“, „Demokratija“ i „Evropa“, kao i zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Blic“ i glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN.
Godišnja nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović“ uručena je urednici emisije „Utisak nedelje“, produkcijske grupe „Mreža“, Olji Bećković za, kako se navodi, „osoben televizijski format koji kombinuje informativni pregled aktuelnih događaja, dinamičan tok šou i interaktivnu komunikaciju sa gledalištem“. Dobitnik nagrade „Laza Kostić“ u kategoriji reportaža je dopisnik „Blica“ iz Užica Vladimir Lojanica, za reportažu „Dorat Zvezdan branio štalu od komisije za rušenje“ , kojom je „kao pažljivi posmatrač stvorio za čitaoca slikovit prikaz date situacije, njenog zapleta i eventualnog raspleta“.
Nagrada „Laza Kostić“ u kategoriji vest i izveštaj uručena je dopisniku „Večernjih novosti“ iz Kosovske Mitrovice Ivanu Raduloviću, koji „o životu na Kosovu i Metohiji izveštava strogo profesionalno, nepristrasno, blagovremeno, tačno i objektivno.“ Dobitnik nagrade „Laza Kostić“ u kategoriji fotografija i televizijski snimak je fotoreporter „Večernjih novosti“ Zoran Jovanović, za fotografije iz svakodnevnog života građana Srbije, koje „upečatljivo svedoče o stvarnosti sveta oko nas“.
Zlatnu povelju UNS-a za doprinos razvoju novinarske organizacije dobila je generalni sekretar Saveza novinara Bugarske Snežana Todorova, koja decenijama neguje prijateljstvo sa srpskim novinarima.
Nagrada za pulicistiku „Žika M. Jovanović“ pripala je autorima knjige „Stevan Filipović-Istina o istorijskoj fotografiji“ Mirjani Belić-Koročkin-Davidović i Radivoju Davidoviću, za to „vredno književno-publicističko i istorijsko delo.
Godišnju nagradu UNS-a „Bogdan Tirnanić“ za kolumnu/ komentar dobio je urednik političke rubrike dnevnog lista „Danas“ Nikola Tomić, jer je tekstom „Anatomija vrha Demokratske stranke“ , kako se navodi u obrazloženju, podsetio na osnovni zadatak novinara da otkriva činjenice, ali i da ih komentatorski obrađuje, tumači reakcije na njih i doprinese da javnost bolje razume političke, ekonomske, kulturne i društvene prilike“.
Članovi žirija bili su Branka Otašević, Cvjetin Milivojević, Dejan Nikolić, Branko Belić, Kosta Garić, Petar Živković, Zoran Šaponjić i predsednica i generalni sekretar UNS-a Ljiljana Smajlović i Nino Brajović.

Izvor i foto: Tanjug

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!