today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Dodeljena nagrada DAB za arhitektonski događaj 2011

U galeriji O3one u četvrtak dodeljena je nagrada Društva arhitekata Beograda za arhitektonski događaj 2011. godine, kao i specijalna priznanja za arhitektonska rešenja u protekloj godini.
Žiri u sastavu: Zoran Alimpić, podpredsednik skupštine grada Beograda, prof. dr Miško Šuvaković, arh. Zorica Savičić, mr arh. Vladimir Milenković i prof. Darko Marušić, predsednik Žirija doneli su sledeću odluke:
PRIZNANjE ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Lagrota.int timu, Saši Đumiću, Draganu Tesliću i Mladenu Hrvanoviću za vremenski period rekonstrukcije hotela ”Metropol” u Beogradu, kada je cela građevina bila prekrivena belim impregniranim platnom. Malo je situacija u kojima je pojavnost arhitekture, i to u svom apstraktnom modelu, izazvala reakcije profesionalne javnosti kao stanje rekonstrukcije Hotela Metropol u Beogradu. Reč je o vremenskom periodu u kojem je utilitarnost belog inpregniranog platna kojim je ceo objekat bio obmotan, stvorila utisak čistogg i savremenog izraza uprkos, ili baš zbog, efemernosti i nepretencioznosti namere koja stoji iza ovog likovnog zahvata. Asocijacije na japansku arhitekturu metropola većih od Beograda (SAANA Architects, MOMA, New York), kao i na čuvene umetničke koncepte koji pokreću pitanja formalnog sadržaja (Christo & Jeanne-Claude, Reihstag, Berlin) samo su doprinele da ovaj predlog dobije široku podršku.

PRIZNANjE ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Spasoju Kruniću, za izložbu pod nazivom “ Uvećanje- crteži“ u Galeriji “Ozon“ u Beogradu. Arhitekti se retko odlučuju da tumačeći svoj rad izlože javnosti postupak kojim su ostvarivali svoje ideje. Da li je reč o osećaju da je distanca u odnosu na sopstveni arhitektonski proizvod neophodna ili su kriterijumi koji se tom prilikom postavljaju i suviše kompleksni za razumevanje situaciju u kojoj se introspekcija odvija no, u odnosu na izložbu pod nazivom Uvećanje arhitekte Spasoja Krunića, imali smo priliku da uživamo po dva osnova. Reč je o izložbi visoke likovne stilizacije i njenom sadržaju koji je neodoljiv i uzbudljiv za svakog ko voli arhitekturu.

PRIZNANjE ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Evropskom centru za vizantijske i postvizantijske spomenike – EKBMM, Solun. Nagradu će primiti u ime Evropskog centra gospodin prof. Nikos Dias i direktor EKBMN-a, a sa njim je i došla gospođa Anastasija Turta koja je predsednik Upravnog odbora Evropskog centra Gradu Beogradu – Sekretarijatu za kulturu, Ivani Avžner, JP ”Beogradska tvrđava”, Ivani Lučić Todosić, za realizaciju rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša u Beogradu i Dejanu Miljkoviću, Jovanu Mitroviću i Branku Paviću za projekat rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša u Beogradu. Reč je o projektu kojim se pomeraju granice u oblasti rekonstrukcije i revitalizacije visoko vrednog graditeljskog nasleđa. Prostorne vrednosti ovakvih koncepata deo su šire slike o životu grada na rekama čiji su ostaci fizičke strukture retki ili se ne vide ni u približno dovoljnoj meri s obzirom na njegovu realnu starost. U tom smislu Nebojšina kula je retka i poželjna prilika za realizaciju širih ideja o potencijalima arhitekture u uslovima, ne samo njene njene, disperzne svakodnevice.

NAGRADA ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Peteru Gabrijelčiču i Viktoru Markelju, za projekat Mosta na Adi u Beogradu, realizovanog 2011. godine. Pojava pilona novog mosta promenila je vedutu Beograda, a njegova realna veličina i dizajn kojim učestvuje u stvaranju ove promenjene slike doprineli su da na širem planu kulture urbanog života stvorimo svest o vremenu u kojem se nalazimo kao i o vremenu koje dolazi. I ne ulazeći u analizu simboličkih vrednosti koju u osnovi ovaj infrastrukturni objekat poseduje apriori, u arhitekturi fizičke gradske strukture od sada imamo reper čija je dinamičnost percepcije u odnosu na poziciju posmatrača (ali i u odnosu doba dana i vremenske prilike) skoro bergerovskog (Džon Berger) tipa.

Izvor: Designed

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!