Dodajte malo poleta u strateško planiranje

REGION – Stručnjaci za marketing i oglašavanje znaju da je strateško planiranje važno. Danas se još uvek bavimo ugodnijim procesom izrade sveobuhvatnog plana s ciljevima, taktikom, proračunom, i nazivamo ga strategijom. Ovaj proces planiranja nije način za stvaranje strategije, pogotovo ne u poslovnom okruženju koje se stalno menja i životu koji se oslanja na tehnologije.

Pojam strateškog planiranja zastrašujuće je pogrešno shvaćen u svetu marketinga i oglašavanja. Najčešće zabune se dešavaju na relaciji cilj, strategija i akcija. Stručnjaci za marketing i oglašavanje često odlučuju predstaviti taktiku pre strategije: uglavnom akcije, aktivnosti, ciljeve i široke opise onoga što se događa u tačno određenom vremenskom razdoblju. Često je to suvoparno, ali nijedna od ovih stvari nije strategija. Čak i destruktivnija navika je naša tendencija da koristimo reč „strateški“ kada zapravo mislimo „pametno“. Ali to je potpuno zasebna priča…

Mnoge prezentacije strategije započinju analizama tržišta, a ne scenarijem, ne rasponom ishoda ili sa nekoliko verzija budućnosti. I to je poslednja stvar koju čujete o neizvesnosti u prezentaciji.

Nesigurnost nije samo svuda u strategiji i oko nje, već je i razlog zašto nam je strategija zapravo potrebna. Bez neizvesnosti, trebali bismo samo planirati kako doći od tačke A do tačke B. Planiranje za različite scenarije i uzimanje nesigurnosti u obzir često je ono što nedostaje u analizama o kojima se raspravlja u procesu izrade strategije, a to je pitanje koje prvenstveno proizlazi iz društvene strane strategije.

Marketing i advertising su se promenili, ali naše shvatanje strateškog planiranja nije održalo korak s njima. Uglavnom se sećamo odrastanja u svetu masovnog tržišta, kada je doseg bio slab, i kada je pažnje bilo u izobilju. Ali danas, umesto na škrte mase, efikasno oglašavanje se oslanja na empatiju, rešavanje problema i usluge.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Piše: Andrea Štimac, osnivač, Collaborative Expertise


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari