today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Digitalno doba nije neki prolazni trend!

Stephen Attenborough vodi komercijalne aktivnosti za Virgin Galactic, kompaniju koja je deo grupacije Virgin Group u vlasništvu sir Richarda Bransona i koja je na putu da postane prva svetska kompanija za komercijalne letove u svemir.

Stephen gostuje na konferenciji Digital Takeoveru, 13. marta u Zagrebu, gde će održati inspirativnu prezentaciju i ispričati nam izvanrednu priču kako je Virgin Galactic stvorio novo tržište za svemirska putovanja u digitalnom dobu. Objasniće nam kakav uticaj imaju nove tehnologije na poslovanje te na koji način podstaći inovacije u poslovanju i rasti kroz pravu kombinaciju inovativnih ljudi i tehnologije.

Koja su ključna ulaganja svake kompanije u digitalnom dobu? Zašto je toliko važno biti hrabar i prihvatiti promenu u pravom trenutku te uvek stvari posmatrati iz druge perspektive?
– Diferencijacija je oduvek bila osnov za poslovni uspeh i to važi i danas u informatičkoj eri jednako kao u industrijskom periodu. Međutim, pristup globalnim tržištima i pritisak globalne konkurencije promenio je mnoge tradicionalne paradigme i ta revolucija i dalje postupno pronalazi svoje mesto u poslovanju i društvu.
Bez obzira na prirodu vašeg poslovanja, vrlo je važno iskoristiti neizmerno brz i širok pristup globalnim tržištima koji nam je danas na raspolaganju koristeći se odgovarajućim ulaganjima u digitalnu tehnologiju i veštine.

Kakav uticaj će nove tehnologije te inovacije imati na promenu postojećih paradigmi poslovanja, ali i na aspekte privatnog života poput stanovanja, obrazovanja i sl.?
– Zanimljivo je i ohrabrujuće da se, u vremenu kada se naš svet suočava s izazovima kao što su klimatske promene, koje sa sobom nose dosad neviđene posledice, područja digitalne tehnologije spajaju i nagoveštavaju značajne promene. Ljudskoj vrsti domišljatost je bila i uvek će biti najveća nada za prosperitet i sigurnost u budućnosti. Ono što se događa u području mašinskog učenja, autonomije, robotike i, dodao bih, istraživanja svemira, rezultiraće transformacijskom promenom u našem poslovnom i privatnom životu, a nadam se i rešiti neke od naših najvećih izazova na koje budemo nailazili.

Danas su više nego ikad saradnja i razmena informacija ključni za postizanje individualnog i organizacijskog uspeha. Zajednice prakse (CoPs) predstavljaju okruženje u kojem pojedinci, stručnjaci i pripravnici uče zajedno kako bi razvili i poboljšali svoje profesionalne prakse i veštine te zajedno stvarali inovativna rešenja. Na koji način je moguće stvoriti najbolje uslove za individualno i kolektivno učenje?
– Postoji previše aspekata tog pitanja da bi se detaljno opisali, ali kada pogledate ogromen poslovne uspehe u 21. veka, očito je da je kultura bila osnovni element za njihov uspeh i uopšteno je bila radikalno drugačija od onoga što je postojalo pre. Očito je da finansijska ulaganja i ulaganja u ljudske resurse više ne određuju niti predviđaju poslovne rezultate onako kako su to pre činili. Hijerarhijske strukture ispale su iz igre, a zamenile su ih kulture koje dopuštaju slobodan protok informacija i saradnju. Najbolje ideje i najbolje odluke više nisu rezervisane samo za najiskusnije.

Koliko kompanije trebaju da se baziraju na to da ponude proizvod i usluge koji će ljudima pomoći da ispune svoje potrebe, a koliko je bitno da stvaraju proizvode koji će čoveku omogućiti stvaranje novog iskustva?
– U Virginu često proizvode poistovjećujemo s ljudskim iskustvima i verujem da to postaje sve važnije. Dok smo pokretali Virgin Galactic, shvatili smo da možemo napraviti nešto što nikad pre nije bilo napravljeno u svemiru, a to je izrada svemirskog broda obrnutim redosledom. Stoga smo sastavili specifikaciju za dizajnere i inženjere koja započinje s iskustvom korisnika, uključujući, naravno, i uslove sigurnosti – jer smo znali da ćemo na kraju imati snažan i profitabilan posao samo ako taj deo dobro procenimo. Vrlo je primamljivo, posebno s obzirom na složenost komercijalnih letova u svemir, posmatrati tehnologiju i letelice kao proizvod, ali time se propušta važan aspekt koji smo uvideli svojim iskustvom pokretanja i vođenja vazduhoplovnih kompanija. Sve vazduhoplovne kompanija upravljaju istim letelicama koje funkcionišu na isti način i lete istom brzinom na slična odredišta. Vazduhoplovne kompanije poput ovih kojima upravljamo u kompaniji Virgin, koje su prepoznale da proizvod nije ni letelica niti određena radnja, već iskustvo kupaca, su one koje predvode put i postižu uspeh.

Iako je Hrvatska digitalna nacija, mnoge industrije i delatnosti još uvek premalo ulažu u digital. Koje su moguće posledice za njih i što će se dogoditi ako se kompanije na vreme ne prilagode aktualnim trendovima?
Digitalno doba nije neki prolazni trend, ono je prisutno već neko vrijeme! Čak i ako se vratimo dvadesetak godina unatrag i razmislimo o promenama nastalim digitalnom tehnologijom koje smo uveli u sve naše poslovne aktivnosti, verovatno je poprilično jasno da sad ne bismo ni poslovali da nismo napravili te promene. Potrošači prihvataju digitalnu tehnologiju na način na koji nismo mogli ni pojmiti početkom veka – razmislite samo o nadmoći mobilnih uređaja u poređenju s njihovim značajem tada. Takođe je važno napomenuti da nacionalne granice sve više gube na važnosti. Ako se oslonite na svoj tržišni položaj samo u odnosu na lokalnu konkurenciju, to može biti opasno. Naravno, teško je znati kako se prilagoditi i u što uložiti; ipak je ovo scena koja se menja neverovatnom brzinom. Zato prisustvovanje događajima poput konferencije Digital Takover može biti dobra investicija za budućnost.
Na konferenciji Digital Takeover ispričaćete nam izvanrednu priču kako je Virgin Galactic stvorio novo tržište za svemirska putovanja u digitalnom dobu. Otkrijte nam neku zanimljivost o kojoj će posetioci konferencije imati jedinstvenu priliku da čuju.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!