Deca u advertisingu – vanredno stanje

Deca pate zbog pandemije. Zato ću ovaj nastavak serijala o deci u advertajzingu iskoristiti da pozovem kompanije da pomognu deci, da iskoriste svoju moć komunikacije i učine nešto dobro za decu.

Upravo je na redu ovog serijala bila analiza odrednice Zakona o oglašavanju koja zabranjuje da se u oglašavanju namenjenom deci zloupotrebljava posebno poverenje koje deca i maloletnici imaju u roditelje, nastavnike ili druga lica. Sada to možemo da okrenemo »naopačke« i kažemo hajde da upotrebimo poverenje koje deca imaju u svoje roditelje i nastavnike pa i u svoje brendove! Zar nije ovo najbolji poziv i kompanijama da sada više nego ikada budu odgovorne i podele realnost sa svojim potrošačima u smislu razumevanja, iskrenosti, istinitosti, solidarnosti i pomoći?

I ako se informacije o pandemiji kreću od potpune kataklizme do teorije zavere, jedno je sigurno – jedina izvesnost ove situacije je da smo svi doživeli promenu. I ako je najpoželjnija evolucijska osobina prilagodljivost, ja se nadam da smo pokazali da smo dobri u prilagođavanju promenama. Trebalo nam je u našoj lokalnoj sredini nepune dve nedelje da se iznenadimo, prihvatimo i prilagodimo. Već uveliko pratimo kakve su promene u svetu advertajzinga i počinjemo debatu kakve će promene biti kada ovo prođe. Vanredno stanje i pandemija korona virusa će se završiti ali nova realnost tzv »new normal« će ući u naš život i ostati još neko vreme.

Deca su sa nama u ovome. Prema izjavi gospođe Henrijete For, Izvršne direktorke UNICEF-a, o razornom uticaju epidemije korona virusa, naša podrška je važnija nego ikad. »Deca su skrivene žrtve pandemije #COVID19. Prekid nastave i zatvaranje škola utiču na njihovo obrazovanje, mentalno zdravlje a limitiran je i pristup osnovnim zdravstvenim uslugama. Rizici od eksploatacije i zlostavljanja su veći nego ikada i za dečake i za devojčice. Za decu koja su u pokretu ili žive kroz sukobe, posledice će biti drugačije od svih koje smo ikada videli. Ne smemo ih izneveriti. “

Deca ne samo da ne idu u škole i vrtiće nego ne mogu ni da se igraju napolju. I to je samo vrh ledenog brega. Njihovo detinjstvo definitivno više nije bezbrižno kakvo smo mislili da smo im stvorili. Ja se iskreno nadam da će im boravak sa roditeljima kompenzovati manjak druženja sa vršnjacima, i da će roditeljska ljubav nadoknaditi sve ostalo.

Pojedini svetski i lokalni brendovi su se brzo prilagodili komunikaciji u doba korone. Komunikacija je postala senzitivna na aktuelni trenutak. Takođe, koriste se postojeći kanali marketinških komunikacija da bi se ponovile relevantne preporuke kako se zaštititi od pandemije korona virusa. Treće, kompanije pomažu putem klasičnih CSR aktivnosti direktnim donacijama u robi i uslugama. Odgovornost prema zaposlenima, društvu u celini i sistemu sada je neraskidivo povezana sa svim aspektima poslovanja. To je prva faza. Prevencija i ulaganje u nove forme komunikacije su sledeći korak.

Kada razmišljamo o danima koji dolaze posle korona virusa, razmišljamo o novim formama komunikacije, a to je nešto što već sada možemo da počnemo da praktikujemo. Tu prvenstveno mislim na produkciju potrebnih i posebnih sadržaja. Pored klasične direktne pomoći u vidu neophodnih medicinskih i finansijskih sredstava, pomoći ugroženim i naročito osetljivi grupama dece, otvara se čitam jedan vrli novi svet komunikacije. Koncept društvene odgovornosti postaće dominatan osnov marketinške komunikacije, ne samo u doba krize već i ubuduće. Sada nam je svima važno da vidimo ko je razumeo šta se dešava, pokušao da bude fer i da ostane priseban. To se odnosi kako na ljude, tako i na brendove i kompanije. Brendovima je komunikacija u doba korone zalog za budućnost. Evo ideje: zašto brendovi koji inače komuniciraju sa decom ne bi pristupili produkciji edukativnih videa, prilagođenih nastavnim planovima. Deca su sada kod kuće i učiće najviše iz onih formata koji su prilagođeni njihovim kognitivnim preferencijama. I sledeće školske godine, ako dođe do neke nove pandemije, i nastavnici i roditelji će biti relaksiraniji da su sadržaji dostupni i prijemčivi. A ko zna, možda baš taj trend u obrazovanju postaje nova matrica.

Marketinška komunikacija u doba korone treba da uvaži i da je sada ljudima više nego inače potrebno da im se pojasni promena, kako prihvatiti novu realnost, organizovati život i kako prvo sebe ponegovati pa onda naravno i decu. Kao i u avionu kada prvo stavljate sebi masku sa kiseonikom pa onda detetu, tako i u ovoj situaciji treba da prvo budemo mi ok, pa da onda mališanima pomognemo da prihvate i prebrode novu realnost. Bez obzira što su majke kod kuća, one i dalje nemaju previše vremena ako rade od kuće i čuvaju decu, pa je solidarnost i pomoć više nego ikada potrebna.

Tačka preseka između tekućih izmenjenih potreba i novih horizonata je prostor za nove ideje. Dajte ljudima ono što im je zaista potrebno, a time učinite dobro za decu. Tu leže ideje za komunikaciju i aktivnosti!

Pozivam vas ovim putem da učinite ono što možete – direktnim donacijama, uslugama namenjenim zdravstvu, državnim organima, privredi ili stanovništvu i naravno novim primerima društvene solidarnosti i odgovornosti. Ono što zaista svako može da uradi jeste da se prvo pobrine za sebe, odatle sve počinje. Budite dobro. Ostanite kod kuće.

Autor teksta: Tijana Adamov Ignjatović, osnivač CSR Koncept Inkubatora Žute Patalone

Inicijativa Žute Patalone ima za cilj da skrene pažnju javnosti na teme od značaja za decu. U trenutnoj situaciji pandemije i nove neizvesnosti koja je globalni fenomen, Inicijativa naglašava svoju misiju CSR Koncept Inkubatora. Kreiranjem koncepata društvene odgovornosti ne samo što pomažemo u trenutnoj situaciji nego gradimo most ka budućim danima, i nadamo se mnogo pominjanu stragegiju izlaza. Institut za proučavanje detinjstva, prvi projekat koji smo kreirali, ovih dana realizuje svoje aktivnosti promovišući univerzalne vrednosti odgoja u kontekstu ostajanja kod kuće, posvećenosti deci i kvalitetnog zajedničkog vremena. Taj projekat je nastao zato što mi verujemo da jedino srećno detinjstvo može doneti boljitak čovečanstvu, a sada još više verujemo da smo u pravu.

* Ovaj tekst je deo serijala o deci u advertajzingu, specijalno pisan za Marketing mrežu.


Oceni tekst

5,00 od 5
Loading...

Komentari