test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Dan bezbednog Interneta u Srbiji

Fond B92 u saradnji sa organizacijom Save the Children i Upravom za Digitalnu agendu organizuje danas obeležavanje Dana bezbednog Interneta u Srbiji.
Ova globalna manifestacija u Srbiji se organizuje četvrti put, a biće obeležena istog dana u celom svetu pod sloganom “Otkrijmo digitalni svet zajedno”. Danas u Ušće Shopping Centru na drugom spratu, od 10 do 22 časa, deca, mladi, kao i njihovi staratelji imaće priliku da tokom celog dana učestvuju i nadmeću se u virtuelnim i tradicionalnim igrama.
Posetioci će moći da se zabave praveći „žabice“, popularnu origami igricu, koja je ovom prilikom pretvorena u zabavno-edukativno sredstvo o bezbednosti na Internetu. Svi posetioci, bez obzira na uzrast, imaće priliku da nauče dosta o tome kako se zaštititi na Internetu, kako i gde da dođu do saveta ako imaju nedoumice, i kako da pomognu nekom u svojoj okolini da bismo svi zajedno podigli lestvicu društvene svesti o opasnostima i rizicima kojima su deca izložena na Internetu.
Tema ovogodišnje proslave je rasprostranjenost korišćenja Interneta među svim generacijama, kao i u različitim kulturama, i ona predstavlja podstrek svim porodicama da zajedno brinu i rade na svojoj bezbednosti dok koriste Internet.
Bez obzira na to da li imate 5, 40 ili 75 godina, da li koristite Internet jednom mesečno ili nekoliko puta dnevno – svako može da dâ sopstveni doprinos koji pak može da pomogne u oblikovanju naših iskustava vezanih za Internet i u opštem razvijanju veština u korišćenju Interneta i bezbednosti. Svako od nas ima svoju ulogu u obezbeđivanju bezbednog okruženja za svako dete koje koristi Internet.
Dan bezbednog Interneta (Safer Internet Day, DBI) odvija se u organizaciji mreže Insafe (www.saferinternet.org) svakog februara da bi se promovisalo bezbedno i odgovornije korišćenje onlajn tehnologije i mobilnog Interneta, naročito među decom i mladima u čitavom svetu. Svake godine paralelno se organizuje na stotine javnih događaja da bi se podigla svest ljudi o problemima i rizicima kojima su deca izložena na Internetu.
Tokom godina, Dan bezbednog Interneta postao je važan događaj u kalendaru onlajn bezbednosti. Inicijativa je pokrenuta 2004. godine, u okviru projekta Evropske unije pod nazivom SafeBorders (Bezbedne granice).
U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2008. godine. Kasnije je inicijativu preuzela mreža Insafe, a Dan bezbednog Interneta odavno je prevazišao geografsku oblast u kojoj je tradicionalno obeležavan, pa se sada proslavlja u više od 70 zemalja i na 6 kontinenata.

Neophodno podizanje svesti o korišćenju Interneta
Međunarodni Dan bezbednosti na internetu, koji se danas obeležava četvrtu godinu za redom, ima za cilj da podigne svest i znanje o tome kako treba koristiti Internet i šta uvek treba činiti kako bi korisnici ostali bezbedni, izjavila je državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić. „Cela ova kampanja odnosi se podjednako na informisanje dece, ali i roditelja i nastavnika, jer prvi put u istoriji imamo situaciju da deca o nečemu znaju više od njih i zato nemaju kome da se obrate za savet, nemaju koga da pitaju šta da rade u određenoj situaciji“, objasnila je Matić.
Ona je podsetila da je Ministarstvo telekomunikacija pre tri godine pokrenulo sajt kliknibezbedno.rs, na kojem se roditelji mogu informisati o internetu kako bi sa decom mogli da razgovaraju o toj temi, a igrice i kvizovi su namenjeni deci kako bi podigli njihovo znanje. Matić je dodala da je serijom tribina i seminara za decu, uz savete roditelja, pedagoge i psihologe u školama širom Srbije podignut nivo znanja o internetu i bezbednosti. „Internet se u Srbiji dosta koristi, naročito su popularne društvene mreže, posebno kod najmlađih, zato roditelji sa decom treba da razgovaraju o tome kako koriste internet, da im deca do 12 – 13 godine budu prijatelji na Fejsbuku ili nekoj drugoj mreži, kao i da povremeno pogledaju šta se dešava na njihovim profilima“, savetovala je Matić. Ona je istakla da deca do 12. godine internet treba da koriste u prisustvu roditelja ili nekog starijeg člana porodice, i na računaru koji stoji u dnevnoj sobi tako da se vidi šta dete radi na njemu.
Kada je reč o rezultatima koji su postignuti tokom ove četiri godine od početka kampanje, Matić je kazala da se u radu sa decom vide velike razlike. „Deca su sada svesna toga da svoje šifre ne treba da daju nikom, da one moraju redovno da se menjaju, da se nikad ne treba sastajati da nekim koga su upoznali samo preko Interneta, da za prijatelje na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama ne primaju ljude koje ne znaju, kao i da se za svaku sumnjivu situaciju treba obratiti roditeljima ili nastavnicima“, naglasila je Matić. Ona je podsetila da u Srbiji postoji i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, ali i MUP, koji uspešno inetrevenišu u slučajevima moguće ili stvarne zloupotrebe dece na internetu.

Izvor: B92

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!