Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Da li je vaš brend prisutan na Instagramu i zašto nije?

Ako je Instragram globalno najbrže rastuća društvena mreža (source: techcrunch.com), zbog čega naši brendovi još uvek ne primećuju ovu platformu, već se drže Fejsbuka, možda ponekad i Tvitera? Slika govori više od 1000 reči, a sada kada imamo platformu gde se komunicira upravo slikama – mi je ignorišemo.
Kako bismo sagledali prisutnost brendova na Instagramu kod nas, napravili smo top 10 Instagram profila u Srbiji i tom prilikom videli da su 7 od njih ugostiteljski objekti. Trenutno oko 65% svetskih top brendova koriste Instagram i broj svakim danom raste (source: mashable.com). Dok su strani brendovi: Adidas, Starbucks, Lay´s, Maybelline, Coca-Cola, Ray-Ban, H&M i mnogi drugi, ozbiljno shvatili ovaj vid neformalne komunikacije sa fanovima, naših brendova skoro da nema ili se ne mogu pohvaliti zavidnim brojem pratilaca.
Slažem se da je otežavajuća okolnost to što postove na Instagramu možete uploadovati samo preko telefona/tableta, i to što ne možete podesiti unapred da se sami objave nikako ne olakšava posao. Ali se isto tako slažem da se brend mora usresrediti na benefite ove platforme. Na ovaj način možete svojim targetima dočarati i približiti svoj brend/kompaniju još više, posebno ako dosta ulažete u sam imidž.
Istraživanja koje je sproveo Forrester Research nazivajući Instagram ˝Kraljem Social Engagement-a˝, pokazuju nam klasičan primer prolaznosti istog posta koji je objavio Red Bull na svojoj Fejsbuk stranici i na Instagramu. Red Bull na Fejsbuku ima 43 miliona fanova, a u isto vreme na Instagramu ima ˝tek˝ 1.200.000 pratilaca. I dok je na Fejsbuku video post prošao sa mizernih 2.600 lajkova, na Instagramu je imao preko 36.000 fejvova! Whoa! I to je samo jedan od mnogo pokazatelja da se korisnici lakše povezuju sa brendovima putem Instagrama, nego uz pomoć ostalih platformi.
A zašto je to tako? Zato što korisnici doživljavaju Instagram na viralniji način u odnosu na ostale društvene mreže, jer se striktno vizuelno komunicira. A upravo je fotografija najuniverzalniji medij za komunikaciju.
I dok kod nas Moritz Eis poziva svoje pratioce da probaju novi ukus sladoleda, u isto vreme SBB pušta novu WiFi mrežu koja je dostupna širom Srbije, a Aura Kozmetika slavi petak i predstojeći vikend novom nijansom laka za nokte. Sa druge strane imamo i predstavljanje najnovije kolekcije majica Zla Zla Shteka. I sam Exit Festival nam u to vreme prenosi ludačku atmosferu i fenomenalan vatromet koji još više podgreva žurku na Petrovaradinskoj tvrđavi. A tu je i Big Pizza koja nas obaveštava da smo u njihovom novom lokalu dobrodošli sa kućnim ljubimcima! Što me dovodi do pitanja – I gde je vaš brend u celoj toj priči?
Činjenica je da brendovi na Instagramu u Srbiji još uvek nisu uhvatili zamah, ali su zato izgleda ugostitelji shvatili poentu ove društvene mreže. I takođe, da danas jedino ima smisla biti prvi!

Autor teksta: Ana Stamenković, Junior Community Manager
Izvor: Pioniri Communications

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!