Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Budućnost ritejl industrije u Srbiji

Prva pomisao kada govorimo o budućnosti ritejla je da su EMOCIJE VAŽNE. Deluje kao oksimoron, ali zapravo nije, jer su one te koje kreiraju doživljaj.

Zašto idete u fizičku radnju ili restoran ako ne zbog toga da se osećate dobro, da vam je udobno, zanimljivo, drugačije prijatno iskustvo. U suprotnom, naručićete online. Nećete se mučiti, uz sav trud da pametno iskoristite vreme, provučete se kroz saobraćajni zastoj i rešite logistiku ostalih obaveza.

Danas su društvene i tehnološke promene toliko dinamične i brišu liniju između fizičkog i digitalinog sveta, da nam je potrebno vreme da se adaptiramo i zato nam se svima dešava nešto poznato kao Future Shock. S tim raste i potreba za relaksirajućim iskustvima, da ono što smo možda prvo upoznali na društvenim mrežama doživimo kroz pravo fizičko iskustvo i zaokružimo ceo pozitivan doživljaj. To “putovanje” od digitalnog susreta sa brendom do fizičke radnje propraćeno prijatnom emocijom čini da nam cena neće biti bitna, otićićemo na destinaciju i platićemo više ako će to doprineti da se osetimo bolje.

Zato pitanje da li će e-commerce prevazići fizička mesta ili obratno više nije tako kreativno koliko ono – kako da se međusobno najbolje iskoodiniraju u kreiranju ukupnog iskustva. Put koji konzument pređe, tzv. consumer journey bitan je i njemu se treba posvetiti na pravi način. Iako prve susrete sa brendovima često imamo preko digitalnih kanala, emocije koje daje realno iskustvo na fizičkim mestima su autentičnije i efektnije. Zato brendovi svoja fizička mesta prodaje treba da tretiraju kao svojevrsne habove gde se učvršćuje afinitet i lojalnost potrošača. Ambijent, dekoracija, svi čulni utisci, marketinške aktivnosti doprinose kompletnom utisku uživanja. Ni ostali praktični parametri nisu manje važni: komforni pristup prodajnom mestu, opcije za lako parkiranje, blizina stanovanja, veoma važna mogućnost socijalizacije, ali i bezbednost objekata u kontekstu prisustva globalne pandemije.

To su sve delovi slagalice koji utiču na budućnost ritejla, pri čemu je jasna važnost uloge marketing i customer experience timova.

To je najlakše objasniti kroz odgovor na pitanje kako birate gde ćete i na šta potrošiti svoj novac. Bitno vam je da vam se brend ili usluga dopadaju, primarno da su efikasni i svrsishodni, ali je ništa manje važno gde i na koji način se susrećete sa njima, kako vas tretira prodavac, da li vas je sadržaj oglasa zaintrigirao dok vozite auto, gledate TV ili surfujete internetom, koja nova saznanja u kontaktu sa brendom dobijate, kako se vrednosti koje propagira uklapaju u vaš životni stil i uverenja, a sve više i koje akcije preduzima u širem kontekstu dobrobiti zajednice kojoj se obraća. Sve navedeno je mozaik detalja koji kreira ukupan utisak sabran u omnichannel pristupu brenda ka konzumentu.

Ne treba zaboraviti na naviruće digitalne inovacije koje, iako dolaze sa zakašnjenjem na naše tržište, jako brzo se integrišu u život uz rastuće digitalno opismenjavanje ljudi na ovim prostorima. Tako da su inovacije apsolutna potreba ritejla. Istraživanja kažu da su trendovi, koji će oblikovati budućnost upravo ovi – metaverse, gejmifikacija šopinga, kao i tzv. livestream shopping. To otvara društvene mreže kao e-komerc mesta na nov način. Korišćenje AR I VR uređaja, podrška kupcima dok kupuju kroz chat bot-ove, messenger, voice assistant, mobilne aplikacije – formati su koji se kreativno mogu integrisati u iskustvo koje uključuje fizička mesta prodaje. Tu ne treba zaboraviti dodatnu vrednost kroz limitirane serije, posebne ponude, popuste i slične taktičke aktivacije u radnjama koje uz dugoročno kreiranu vrednost brenda daje lojalne kupce.

Iz svega nabrojanog, izvesno je da je ključ budućnosti ritejla u Srbiji koliko u adaptiranju na nove potrebe i ponašanja ljudi, toliko i u kreativnom pristupu u integrisanju brojnih novih digitalnih mogućnosti i novih usluga u svoju praksu.

Za Mark Club tekst napisala:
Jelena Lešević, Head of Marketing, MPC Properties

PROJEKAT

spot_img

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

5,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!