Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Atmosfera nepoverenja i straha u najstarijem balkanskom dnevniku

Profesorka Teorije i tehnike novinarstva na Fakultetu političkih nauka Neda Todorović podnela je u subotu ostavku na članstvo u Upravnom odboru i Izdavačkom savetu Politike, o čemu je pismom koje je ekskluzivno dostavljeno e-Novinama iz Kolegijuma dnevnog lista Politika, obavestila UO, menadžment, akcionare i glavne i odgovorne urednike u ovoj kući. Vest o ostavci Politika nije objavila, a Neda Todorović u pismu, između ostalog, ističe da oseća „nemoć našeg (UO, prim. aut.) uticaja na menadžment Politike“. Odnos na relaciji UO – menadžment okarakterisala je kao „bolest“, a stanje u ovoj kući kao atmosferu „nepoverenja i straha“. Neki od problema koje iznosi bivša članica UO su i odbijanje menadžmenta da vrati zaglavlje lista i penzionisanje novinara i urednika Momčila Pantelića koji je još izvesno vreme mogao da ostane u radnom odnosu.
U neformalnom razgovoru nekolicina višegodišnjih novinara Politike rekla je novinaru e-Novina da su navedeni razlozi za ostavku Nede Todorović, iako potpuno tačni, odavno poznati, ali i minorni u odnosu na unutarredakcijsku strahovladu koju sprovodi glodur Dragan Bujošević, favorizujući kadrove iz najmračnijih vremena Politike. Odluku Nede Todorović ocenili su kao „zakasnelu“, budući da su „odsustvo etičnosti i profesionalizma odavno zaštitni znak Politike“, odnosno da je to „morao da primeti neko ko decu podučava novinarstvu“.
„Poštovani članovi UO, predstavnici menadžmenta, akcionara, glavni i odgovorni urednici, želela bih da vas, kao članica UO, upozorim na sledeće činjenice: odsustvo komunikacije između menadžmenta Politike i njenog uredništva, apsolutno nedopustivo u kriznim vremenima kada je u pitanju opstanak lista Politika i magazina koji nose njen naziv, negativno se odražava na egzistenciju najstarijeg lista na Balkanu i kuće Politika, jedne od tri nacionalne institucije u Srbiji. To je ključni razlog zaostajanja Politike u trci za preživljavanje jer je saradnja svih – menadžmenta, marketinga, redakcijskog kolegijuma, UO – neophodni uslov za bilo kakve pozitivne rezultate. Nepoverenje i strah koji vlada u ovoj kući, uzrok su urušavanja iznutra, mnogo pogubnijeg nego što je konkurencija na tržištu štampe i teška ekonomska situacija u društvu. Tokom svog mandata u UO primetila sam da se ta bolest prestanka komunikacije prenosi i na relaciju UO – menadžment Politike jer se naše odluke i preporuke prenebregavaju, na njih ne dobijamo nikakav pisani odgovor, pa je naša delatnost ( učestali sastanci, brojne odluke, preporuke i lični angažman pojedinih članova UO da se prevaziđe kriza, odlože plaćanja prispelih obaveza, dobiju novi poslovi, racionalno iskoriste prostorni kapaciteti i mogućnosti štamparije… ) velikm delom uzaludna“, ističe u pismu Neda Todorović.
Ona navodi karakteristične primere „nedostatka želje da se nagomilani problemi rešavaju dogovorom“. „Preporuka UO o vraćanju zaglavlja lista Politike na naslovnu stranu (njegovo izmeštanje ozbiljan je razlog što su verni čitaoci prestali da čitaju Politiku) mesecima je izgubljena u prevodu jer nema dobre volje da se to stvarno i učini. Za vraćanje zaglavlja članovi UO više puta su jednoglasno glasali. Lično ne verujem u izgovore kojim se akt vraćanja stalno odlaže a smatram da je takav stav izuzetno i štetan za list Politika.
Penzionisanje novinara i urednika Momčila Pantelića, jednog od nekoliko velikih novinarskih imena koja su Politici, posle svih njenih posrtanja u poslednje dve ipo decenije uopšte preostali, ne uvažavajući preporuku UO da se umesto kategorije godina života u tom, specifičnom slučaju primeni zakonska mogućnost godina staža (a razlika je svega nekoliko meseci ), pokazuje odsustvo volje da se opet jednoglasno izglasana preporuka UO u Menadžmentu uopšte uzme u razmatranje.
Novine, za razliku od drugih proizvođača, čine ljudi a posebno značajna novinarska imena, njihovi brendovi. UO nije, pre donošenja ishitrene, konačne odluke Menadžmenta o ovom penzionisanju, obavešten o postupku prema novinaru Panteliću, što smatram eklatantnim primerom odsustva bilo kakve komunikacije i samovoljom koja ne uvažava, prenebragava mišljenje od društva izabranih predstavnika i ne prihvata predloženo rešenje koje je u skladu sa zakonskim pravom svakog zaposlenog u ovoj državi“, zaključuje Neda Todorović.
Na rukovodstvu nacionalne Kuće je da vrati Momčila Pantelića i zaglavlje, možda bi profesorka mogla da povuče ostavku, pa da se u boljoj atmosferi i komunikaciji nastavi nacoško ispiranje mozga preteklom čitateljstvu. Vratiti, zašto ne, i rubriku Odjeci i reagovanja (besplatna preporuka), da se ne bi širile žute smernice i po križaljkama i Horoskopu.
U svakom slučaju, ostavka je, kako to mudro zvuči, lični čin, pa makar i ovom teškom predizbornom trenutku. Svako ima svoje poimanje teorije i tehnike, novinarstva pogotovu. Lično.

Autor: Bojan Tončić
Izvor:E-novine

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!