Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Atmosfera nepoverenja i straha u najstarijem balkanskom dnevniku

Profesorka Teorije i tehnike novinarstva na Fakultetu političkih nauka Neda Todorović podnela je u subotu ostavku na članstvo u Upravnom odboru i Izdavačkom savetu Politike, o čemu je pismom koje je ekskluzivno dostavljeno e-Novinama iz Kolegijuma dnevnog lista Politika, obavestila UO, menadžment, akcionare i glavne i odgovorne urednike u ovoj kući. Vest o ostavci Politika nije objavila, a Neda Todorović u pismu, između ostalog, ističe da oseća „nemoć našeg (UO, prim. aut.) uticaja na menadžment Politike“. Odnos na relaciji UO – menadžment okarakterisala je kao „bolest“, a stanje u ovoj kući kao atmosferu „nepoverenja i straha“. Neki od problema koje iznosi bivša članica UO su i odbijanje menadžmenta da vrati zaglavlje lista i penzionisanje novinara i urednika Momčila Pantelića koji je još izvesno vreme mogao da ostane u radnom odnosu.
U neformalnom razgovoru nekolicina višegodišnjih novinara Politike rekla je novinaru e-Novina da su navedeni razlozi za ostavku Nede Todorović, iako potpuno tačni, odavno poznati, ali i minorni u odnosu na unutarredakcijsku strahovladu koju sprovodi glodur Dragan Bujošević, favorizujući kadrove iz najmračnijih vremena Politike. Odluku Nede Todorović ocenili su kao „zakasnelu“, budući da su „odsustvo etičnosti i profesionalizma odavno zaštitni znak Politike“, odnosno da je to „morao da primeti neko ko decu podučava novinarstvu“.
„Poštovani članovi UO, predstavnici menadžmenta, akcionara, glavni i odgovorni urednici, želela bih da vas, kao članica UO, upozorim na sledeće činjenice: odsustvo komunikacije između menadžmenta Politike i njenog uredništva, apsolutno nedopustivo u kriznim vremenima kada je u pitanju opstanak lista Politika i magazina koji nose njen naziv, negativno se odražava na egzistenciju najstarijeg lista na Balkanu i kuće Politika, jedne od tri nacionalne institucije u Srbiji. To je ključni razlog zaostajanja Politike u trci za preživljavanje jer je saradnja svih – menadžmenta, marketinga, redakcijskog kolegijuma, UO – neophodni uslov za bilo kakve pozitivne rezultate. Nepoverenje i strah koji vlada u ovoj kući, uzrok su urušavanja iznutra, mnogo pogubnijeg nego što je konkurencija na tržištu štampe i teška ekonomska situacija u društvu. Tokom svog mandata u UO primetila sam da se ta bolest prestanka komunikacije prenosi i na relaciju UO – menadžment Politike jer se naše odluke i preporuke prenebregavaju, na njih ne dobijamo nikakav pisani odgovor, pa je naša delatnost ( učestali sastanci, brojne odluke, preporuke i lični angažman pojedinih članova UO da se prevaziđe kriza, odlože plaćanja prispelih obaveza, dobiju novi poslovi, racionalno iskoriste prostorni kapaciteti i mogućnosti štamparije… ) velikm delom uzaludna“, ističe u pismu Neda Todorović.
Ona navodi karakteristične primere „nedostatka želje da se nagomilani problemi rešavaju dogovorom“. „Preporuka UO o vraćanju zaglavlja lista Politike na naslovnu stranu (njegovo izmeštanje ozbiljan je razlog što su verni čitaoci prestali da čitaju Politiku) mesecima je izgubljena u prevodu jer nema dobre volje da se to stvarno i učini. Za vraćanje zaglavlja članovi UO više puta su jednoglasno glasali. Lično ne verujem u izgovore kojim se akt vraćanja stalno odlaže a smatram da je takav stav izuzetno i štetan za list Politika.
Penzionisanje novinara i urednika Momčila Pantelića, jednog od nekoliko velikih novinarskih imena koja su Politici, posle svih njenih posrtanja u poslednje dve ipo decenije uopšte preostali, ne uvažavajući preporuku UO da se umesto kategorije godina života u tom, specifičnom slučaju primeni zakonska mogućnost godina staža (a razlika je svega nekoliko meseci ), pokazuje odsustvo volje da se opet jednoglasno izglasana preporuka UO u Menadžmentu uopšte uzme u razmatranje.
Novine, za razliku od drugih proizvođača, čine ljudi a posebno značajna novinarska imena, njihovi brendovi. UO nije, pre donošenja ishitrene, konačne odluke Menadžmenta o ovom penzionisanju, obavešten o postupku prema novinaru Panteliću, što smatram eklatantnim primerom odsustva bilo kakve komunikacije i samovoljom koja ne uvažava, prenebragava mišljenje od društva izabranih predstavnika i ne prihvata predloženo rešenje koje je u skladu sa zakonskim pravom svakog zaposlenog u ovoj državi“, zaključuje Neda Todorović.
Na rukovodstvu nacionalne Kuće je da vrati Momčila Pantelića i zaglavlje, možda bi profesorka mogla da povuče ostavku, pa da se u boljoj atmosferi i komunikaciji nastavi nacoško ispiranje mozga preteklom čitateljstvu. Vratiti, zašto ne, i rubriku Odjeci i reagovanja (besplatna preporuka), da se ne bi širile žute smernice i po križaljkama i Horoskopu.
U svakom slučaju, ostavka je, kako to mudro zvuči, lični čin, pa makar i ovom teškom predizbornom trenutku. Svako ima svoje poimanje teorije i tehnike, novinarstva pogotovu. Lično.

Autor: Bojan Tončić
Izvor:E-novine

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!