Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

ANEM: Sumnja u legalnost konkursa

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija saopštila je da protestuje zbog toga što je Republička radio-difuzna agencija raspisala novi konkurs za dodeljivanje nacionalne frekvencije koju je nekada koristila TV „Avala“, uprkos tome što nisu ispunjeni ni formalni ni materijalni uslovi koje predviđa Zakon o radio-difuziji.

ANEM je naveo da zahteva od Republičke radio-difuzne agencije da objasni:

  • Koji je pravni osnov za raspisivanje javnog konkursa kada Pravilnik o planu raspodele stupa na snagu tek 2. novembra 2013. godine?
  • Da li je 21 frekvencija koja je navedena u konkursu zaista dovoljna da obezbedi pokrivenost TV signalom za 60 % stanovništva Republike Srbije na način kako to zahteva Zakon o radio-difuziji?
  • Kako je moguće da se u oglasu za javni konkurs nađu i frekvencije koje, po zvaničnom registru Republičke agencije za elektronske komunikacije, nisu slobodne, odnosno za koje su izdate dozvole za radio stanicu koje ističu 16. juna 2015. godine, a čiji je nosilac JP Emisiona tehnika i veze?
  • Zašto su se u oglasu našle frekvencije koje su nekad pripadale emiterima Super TV iz Subotice, koja je emitovala program za teritoriju AP Vojvodina, i TV Zona iz Niša i zašto za te frekvencije nisu raspisani konkursi za regionalno, odnosno lokalno pokrivanje, a imajući u vidu zakonske obaveze RRA da raspiše konkurs kada frekvencije postanu slobodne?

ANEM u saopštenju navodi da su oduzimanja dozvole nacionalnom emiteru, u oktobru prošle godine, „ceo proces raspisivanja javnog konkursa pratile brojne kontroverze“.

„Uporno insistiranje RRA da raspiše prethodni neuspešni javni konkurs je dovelo u pitanje nastavak procesa digitalizacije, ali i evropske integracije zemlje, na šta je upozoravala i domaća stručna javnost i Evropska komisija“, navodi sa u saopštenju. ANEM je ocenio da najnoviji postupak RRA ugrožava pravnu sigurnost, jer se potpuno mimo procedure, nezakonito i na silu raspisuje javni konkurs koji, „ne samo da fundamentalno narušava stanje na medijskom tržištu, nego i obmanjuje buduće učesnike na konkursu, s obzirom da nije jasno da li će zaista dobiti dozvolu za nacionalno pokrivanje“.

ANEM je zbog toga uputio Republičkoj radio-difuznoj agenciji Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Izvor: B92

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!