Analiza prosečnih plata developera u 2017.

REGION – Tomislav Grubišić, CEO Degordiana, sproveo je anketu među više od 1300 developera kako bi prikupio informacije o prosečnim platama developera u Hrvatskoj.

Grubišićev cilj je stvoriti najbolja radna mesta i uslove za developere u Evropi, a svo znanje i informacije koje putem stekne podeliti sa zajednicom.

“Zajednica mi je pružila najbolje developere na tržištu stoga joj se trudim vraćati. S ovom analizom, svaki developer moći će videti kako stoji s obzirom na prosek tržišta, ali videti i realnu sliku samog tržišta”, objašnjava Grubišić.

Developeri (programeri) u proseku zarađuju 8560 kn, no ne u svim tehnologijama jednako. S obzirom u kojim tehnologijama programiraju, prosek plaće kreće se od 7615 kn za PHP pa sve do 9907 kn za razvoj u Rubyu, što je između 1.000 i 1.250 evra. Gotovo polovina ispitanih programera radi u .NET i Java tehnologiji, a za to su prosečno plaćeni oko 9000 kn.

Zanimljivo je da se izgubila razlika u platama s obzirom na rad u privatnim firmama sa domaćim vlasnicima u odnosu na lokalne firme sa stranim vlasnicima pa je razlika u platama +/- 3-5% što je na nivou statističke greške.

Analizu prosečne zarade developera s obzirom na tehnologiju u kojoj radi preuzmite klikom na link.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari