Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Američki oglašivači se sve više odlučuju za in-house agencije

Vlasnici robnih marki se u sve većoj meri obraćaju  in-house marketing agencijama i odbacuju spoljne partnere koji će za njih stvarati kreativne strategije, pokazuje novo istraživanje Američkog udruženja nacionalnih oglašivača (ANA), koje je, nakon pet godina, ponovo napravilo istraživanje o kreativnim sektorima kompanija. U istraživanju su učestvovala 203 oglašivača, a rezultati govore da 58 odsto anketiranih kompanija ima in-house agencije, dok je takvih, pre pet godina, bilo 42 odsto.
Bob Liodice, predsednik i direktor udruženja ANA, rekao je za Advertising Age povodom istraživanja: „Reč je o ogromnom raskoraku, jer 16 procenata razlike nije malo“. Osim toga, samo 32 odsto ispitanih je potvrdilo da njihove kompanije nemaju in-house agencije, što je mnogo manje nego pre pet godina, kada polovina kompanija nije imala svoje agencije, dok je četiri odsto anketiranih izjavilo da još uvek nemaju in-house agenciju, ali da ih planiraju.
Istraživanje je takođe pokazalo da više od polovine kompanija usluge, za koje je pre brinula spoljna agencija, prenosi na in-house agenciju, pri čemu 40 odsto anketiranih kompanija među tim uslugama navodi stvaranje kreativnih strategija.
„Kompanije zaključuju da mogu neposredno posegnuti za Facebook-om i Google-om te tako dobiti uvid u svoje potrošače. Ponekad im se čak direktno obraćaju za nove ideje, inovacije i kreativna rešenja“, dodao je Liodice.
Ali ne samo da sve više posla pripada in-house agencijama, već i brzo rastu. Kako je utvrdilo istraživanje udruženja ANA, 57 odsto takvih agencija imalo je između 11 i 100 zaposlenih, a 2008. godine je agencija s tolikim brojem zaposlenih bilo 46 odsto. Osim toga, 43 odsto in-house agencija radi na globalnom planu. Bill Duggan, potpredsednik ANA-e tome dodaje da se proširio i splet usluga ovih agencija koje obavljaju više strateških poslova te usluge medijskog planiranja i zakupa, čak i u digitalnim medijima.
Glavni razlog za takav zaokret prema in-house agencijama su, po mišljenju udruženja ANA, smanjivanje oglašivačkih budžeta i činjenica da direktori marketinga moraju upravljati s više komunikacijskih kanala istovremeno. Anketirane kompanije ističu i potrebu za bržim delovanjem i, kako kaže Duggan, in-house agencije su bliže robnim markama i internim grupama za odlučivanje, što znači da se brže mogu međusobno dogovoriti nego što bi to uradili telefonom ili putem elektronske pošte.
Bob Liodice ne očekuje potpuno gašenje spoljnih agencija, ali je, po njegovom mišljenju, taj trend ipak zabrinjavajući. „Da li su oglašivači više naklonjeni tome da se sami neposredno dogovaraju s medijskim kompanijama ili čak sami vode brigu o medijskom planiranju? Mislim da je odgovor potvrdan,“ zaključuje Liodice.

Izvor: ANA , Media Marketing

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!