Američki influenseri ove godine zaradiće preko 3 milijarde dolara!

SVET – Istraživačka kuća Insider Intelligence objavila je analizu marketinškog tržišta koja se tiče oglašavanja na društvenim mrežama korišćenjem uticajnih i slavnih osoba, tzv. influensera. Prema njihovim podacima, ove će godine, samo u SAD-u, kompanije u marketing putem influensera uložiti 3,69 milijardi američkih dolara.

Biće to prvi puta da se u ovaj oblik oglašavanja ulaže preko 3 milijarde dolara u SAD-u, a porast u odnosu na prošlu godinu iznosiće preko 33%.

Plaćanje influensera za promociju raznih proizvoda i usluga nije novost, a poslednjih godina beleži sve veću prisutnost u celom svetu. Industrija influencer marketinga na društvenim je mrežama prošle godine ipak rasla nešto sporije (za oko 14%) jer su kompanije pod uticajem pandemije smanjivale svoje budžete za ovaj oblik promocije. Ali analitičari predviđaju kako će se ove godine sve to kompenzovati i kako će influenseri ponovno dobro zarađivati od plaćenog sadržaja koji kreiraju za svoje naručioce.

Sledeće godine u SAD-u će se za ovaj oblik marketinga izdvojiti preko 4 milijarde, a 2023. godine čak i bliže 5 milijardi dolara. Iako ove procene iznosa vrede za tržište SAD-a, lako je zaključiti da trendovi nisu ništa drugačiji ni na ostalim velikim tržištima, poput onog dalekoistočnog ili evropskog. Ulaganja koja su ovde analizirana uključuju samo plaćanje influensera za njihov sadržaj u novcu, dakle analiza ne uključuje razne besplatne proizvode, usluge, putovanja i slične pogodnosti koje influenseri redovno kompenzuju svojim uslugama.

Ovogodišnji porast tržišta influensera pripisuje se i ponovnom aktiviranju industrije putovanja, jer su kompanije iz turističkog sektora tradicionalno veliki ulagači i često koriste influensere za promociju. Kad je reč o platformama, Instagram je i dalje vodeći sa oko 50% tržišnog udela, a slede ga YouTube i Facebook. TikTok je i dalje nešto slabiji u apsolutnim iznosima ali beleži velike stope rasta.

U oglašavanje na društvenim mrežama u SAD-u ove godine biće uloženo čak 58,66 milijardi dolara.

Ceo izveštaj pročitajte na linku.


Oceni tekst

5,00 od 5
Loading...

Komentari