Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Aktuelni konkursi za novinare

Projekat „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, objavljuje konkurs za dodelu nagrada u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Na konkurs se šalju radovi (novinski tekstovi, radio ili TV prilozi) objavljeni ili emitovani u periodu od 1. januara do 31. decembra 2011. godine. Odluka stručnog žirija o nagradama biće objavljena na sajtu Ministarstva rada i socijalne politike. Nagrade su novčane: za novinara iznosi 3500 dolara, novinskoj, radio ili televizijskoj kući 8000 dolara i nagrada za najbolji dokumentarni film/dokumentarnu TV emisiju 8000 dolara. Za poseban doprinos ovoj oblasti dodeliće se nagrade u tri kategorije: nagrada novinaru u oblasti podizanja svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, nagrada novinskoj, radio ili televizijskoj kući za doprinos podizanju svesti javnosti o neprihvatljivosti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja i nagrada za najbolji dokumentarni film/dokumentarnu TV emisiju o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju. Popunjen prijavni formular uz novinske tekstove i elektronske priloge (CD ili DVD) treba dostaviti na adresu Projekat „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ Koče Kapetana 35, 11000 Beograd. Dodatne informacije možete dobiti na telefone 011/3860 672 i 2422 684 ili na srzn@minrzs.gov.rs. Krajnji rok za prijave je 31. mart ove godine.

 

Nagradni konkurs za najbolji medijski prilog na temu „Komunalni otpad kao energent“, raspisali su Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) i Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije. Konkurs ima za cilj da unapredi informisanje javnosti, privrede i industrije o značaju komunalnog otpada kao jednog od ključnih energetskih resursa u današnje vreme. Žiri će razmatrati prijave na osnovu doprinosa podizanju svesti javnosti i privrede o značaju reciklaže otpada i upotrebi kao novog izvora energije, ali neće zanemariti ni kreativnost, originalnost, etičnost i doprinos pozitivnim promenama u društvu. Prijavljeni rad mora biti objavljen u periodu između 01.10.2011. i 30.04.2012. godine. Nagrada za tri prvoplasirana priloga je putovanje u predstavništvo kompanije Global Intercontinental Utilities BGD u Mančesteru i obilazak stadiona Old Trafford. Rad koji konkuriše za nagradu mora biti objavljen u medijima na teritoriji Republike Srbije. U izbor ulaze novinarske forme: izveštaj, intervju, članak, reportaža itd. Svaki novinar ima pravo da dostavi do tri priloga. Prijava na konkurs se nalazi na internet prezentaciji CEDEF-a i može biti poslata poštom na adresu CEDEF -Centralno-evropski forum za razvoj, Žorža Klemansoa 13, 11000 Beograd, sa naznakom „za novinarski konkurs“. Format prijave: Skeniran tekst ili isečak ili Word dokumentu (za štampu ), Word dokument sa linkom (Internet), DVD disk (Za TV) ili CD u mp3 formatu (za radio). Članovi žirija: predsednik -Jovanka Arsić-Karišić (predsednik UO CEDEF-a), Jelka Jovanović (potpredsednik NUNS-a), Petar Jeremić (predsednik IO UNS-a), mr Bojan Kovačić (Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije), dr Miodrag Mesarović (generalni sekretar Komiteta Srbije Svetskog saveta za energetiku), Nenad Dograjić (kompanija Global Intercontinental Utilities BGD d.o.o.). Odluka o najboljem prilogu će biti doneta tokom maja 2012. godine i objavljena na sajtu CEDEF-a, Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, UNS-a i NUNS-a. Krajnji rok za prijave je 30. april ove godine.

 

U ovoj godini, 16 novinara sa prostora Balkana imaće priliku da učestvuju u programu koji uključuje dve desetodnevne obuke – u Londonu (12-26. maja) i Berlinu (23. septembra-6. oktobra). Učesnici će imati priliku da posete i Brisel i Frankfurt kako bi se upoznali sa radom novinara koji prate evropska finansijska i politička pitanja. Sa novinarima će raditi iskusni stručnjaci iz Thomson Reuters i Robert Bosch Stiftung fondacije. Teme programa: pisanje o razvoju tržišne privrede, izveštavanje o tržištima i kompanijama, praktične vežbe zasnovane na važećim evropskim temama. Uslovi: odlično poznavanje govornog engleskog jezika i najmanje dve godine profesionalnog bavljenja novinarstvom. Kandidati moraju imati portfolio koji uključuje iskustvo u ekonomskom novinarstvu ili da na drugi način pokažu interesovanje za ekonomska i politička pitanja. Mogu konkurisati novinari koji su državljani Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije ili Slovenije. Krajnji rok za prijave je 4. mart ove godine. Više informacija o konkursu možete pronaći OVDE.

 

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u saradnji sa Robert Boš Fondacijom i ERSTE Fondacijom, raspisala je šesti po redu konkurs u okviru programa ,,Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost’’. Tema novog konkursa su zajednice, a mogu da se prijave novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije i Kosova. Od kandidata se očekuje da u okviru ovogodišnje teme istraže različite zajednice – političke, ekonomske, nacionalne, rodne, generacijske – i odnose između njih. Kandidati treba da pristupe temi ne samo u kontekstu svoje matične zemlje, već i najmanje još jedne zemlje u regionu i Evropskoj uniji, kao i da izaberu pojave koje su relevatne, važne i originalne. Nezavisni žiri izabraće deset novinara od kojih se očekuje da tokom programa istraže nominovane teme i napišu istraživačke ili analitičke članke koji će čitaocima dati uvid u pitanja o kojima mediji nisu dovoljno ili nisu uopšte izveštavali. Deset priča, nastalih kao rezultat programa, biće objavljene u relevantnim regionalnim i svetskim medijima. Deset izabranih novinara dobiće stipendiju u iznosu od dve hiljade evra, sredstva za putne i istraživačke troškove u iznosu do dve hiljade evra i priliku da prisustvuju seminarima u Beču i Skoplju. Pored toga, najbolja tri članka po izboru žirija sastavljenog od medijskih profesionalaca dobiće nagradu od četiri hiljade, tri hiljade i hiljadu evra. Prijave se mogu poslati do 5. marta ove godine. Više informacija možete pronaći OVDE.

 

Američka ambasada u Beogradu i Međunarodni trening centar za medije objavljuju konkurs „Profesionalno usavršavanje u Americi za mlade novinare i medijske profesionalce“. Ambasada SAD u Beogradu i Međunarodni trening centar za medije objavljuju konkurs za stipendiranje jednogodišnjeg programa profesionalnog usavršavanja u Americi u 2012 – 2013. godini. Program je namenjen za ukupno četiri mlada novinara i medijska profesionalca iz Srbije, na početku karijere, koji će dobiti priliku da provedu godinu dana na jednom od univerziteta u Americi usavršavajući se u oblasti novinarstva ili masovnih medija/komunikacija. Stipendisti će imati priliku da steknu znanja o istorijatu i tehnikama novinarstva u Americi pohađajući kurseve univerziteta kroz predavanja, praktične vežbe, posete lokalnim medijima, u potpuno autentičnom lokalnom američkom okruženju. Do sada je u programu učestvovalo nekoliko obrazovnih institucija iz Amerike, kao na primer univerziteti u Oklahomi i Tenesiju, državni univerziteti u Kentu i u Arizoni itd. Ambasada je obezbedila sredstva koja pokrivaju troškove od 24.500 do 26.000 dolara po učesniku. Stipendija uključuje povratnu avio kartu, mesečnu nadoknadu, troškove školarine i zdravstvenog osiguranja. Neophodno je da stipendisti odlično razumeju i govore engleski jezik kako bi u potpunosti učestvovali u nastavnom programu. Selekcija kandidata izvršiće se na osnovu njihovih kvalifikacija i odluke univerziteta. Ne postoji mogućnost da članovi porodice putuju sa odabranim kandidatima u SAD. Popunjene priložene formulare poslati isključivo e-mailom do 17. februara ove godine na usembelgradepress@state.gov (Subject line: „Application: PDY 2012-2013“ – ime i prezime podnosioca). Više informacija, kao i formulare za prijavu možete pronaći OVDE.

Izvor: Medija centar Beograd

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!