Agencije članice HURA-e u 2020. očuvale zaposlenost i ostvarile prihode od 1,75 milijardi kuna

REGION – Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA), vodeće strukovno udruženje u sektoru tržišnih komunikacija u Hrvatskoj, koje okuplja neke od najboljih i najnagrađivanijih agencija (53) koje deluju u Hrvatskoj, pripremila je godišnju analizu poslovnih rezultata svojih članica. O njihovu značaju za hrvatsku industriju i privredu govori i činjenica da zastupaju čak tri četvrtine ukupnih oglašivačkih budžeta u zemlji.

Uprkos neizvesnosti 2020. godine, obustavljanju ulaganja i drastičnim finansijskim gubicima s kojima su se susreli brojni sektori kojima upravo članice HURA-e pružaju svoje usluge, ukupni prihodi agencija koje se bave tržišnim komuniciranjem i zakupom medija u kriznoj su 2020. godini iznosili 1,746 milijardi kuna, pokazala je analiza u kojoj su korišćeni javno dostupni podaci u bazi FINA-e (info.BIZ). U trenucima tržišnih previranja na svetskomm nivou, domaća je komunikacijska industrija pokazala snagu i stabilnost te važnost za celokupnu privrednu sliku zemlje.

U odnosu na prethodnu 2019. godinu, u 2020. godini dogodio se pad od 4,6%. U kontekstu prihoda iz inostranstva, ukupni prihodi od izvoza u 2020. godini pali su za gotovo 10 %u odnosu na 2019. godinu. Naime, u 2019. godini izvozni prihodi agencija članica iznosili su visokih 358 miliona kuna, dok su u 2020. godini iznosili nešto manje, odnosno 323 miliona kuna prihoda iz inostranstva.

Više informacija dostupno je na sajtu HURA-e.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari