Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

95% korisnika Interneta u Srbiji čita vesti preko mreže

Najnovije istraživanje „IAB Europe“ o načinu i učestalosti upotrebe medija pod nazivom „Mediascope Europe 2012“ koje je danas u Beogradu javnosti predstavio „IAB Serbia“, kao glavni zaključak navodi sve prisutniji trend da mlađa populacija pokazuje tendenciju da sve tradicionalne medije, od gledanja TV programa do čitanja vesti i slušanja radija, prati putem Interneta.
Rezultati istraživanja kažu da 3,2 miliona stanovnika Srbije starije od 16 godina aktivno koristi Internet, što čini 52% srpske populacije. Kada je u pitanju upotreba ostalih medija, vodeća je TV sa penetracijom od 98% u Srbiji, zatim dnevne novine 64%, radio 59% i magazini 48%. Sve ovo su rezultati najnovijeg istraživanja koje je za 28 zemalja Evrope sprveo IAB Europe, asocijacija koja se bavi promocijom i razvojem digitalnog i interaktivnog marketinga, a čije ciljeve, ideje i interese na našem tržištu sprovodi IAB Serbia. Zahvaljujući zajedničkim aktivnostima ovih asocijacija, kao i finansijskoj podršci 12 domaćih kompanija članica ove asocijacije, Srbija se prvi put našla u ovako značajnom medijskom istraživanju.
Danas je ključne rezultate ove studije pred zvanicama iz redova domaće digitalne industrije predstavio Alain Heureux, predsednik i CEO „IAB Europe“. Neki od rezultata Mediascope studije pokazuju da korisnici Interneta u Srbiji nedeljno provedu u proseku 13 sati u različitim aktivnostima na Internetu, od kojih su najpopularnije komunikacija e-mailom, razmene instant poruka i aktivnosti na društvenim mrežama.
Najzastupljeniji uređaj za pristup Internetu je personalni kompjuter, ali je primetan i porast broja korisnika Interneta koji mu pristupaju sa mobilnog telefona (14%) i tablet računara (2%).
Mediascope instraživanje nam je potvrdilo da je publika na Internetu mnogobrojna i veoma aktivna, ali i da je sve prisutniji trend praćenja tradicionalnih medija putem digitalnih kanala tj. putem Interneta. Tako se došlo do podatka da je sve veći broj korisnika koji, dok u večernjim satima gledaju TV, istovremeno prate sadržaje i na Internetu (36% od ukupnog broja Internet korisnika). Pored toga, 77% korisnika TV program prati preko Interneta, 80% sluša radio preko Interneta, a čak 95% čita vesti preko Interneta.
Nameće se zaključak da više nema mnogo smisla posmatrati „korišćenje Interneta“ kao izolovanu aktivnost, budući da istraživanje iz 2012. godine pokazuje da korisnici više ne napuštaju jedan uređaj da bi konzimurali sadržaj na drugom, nego sve češće koriste više platformi istovremeno tj. prate medijski sadržaj na više uređaja paralelno, neki put punom, a neki put podeljenom pažnjom.
Savremeni potrošač je sve izbirljiviji, a brendovi koji imaju nameru da se pozicioniraju među ovakvom publikom i angažuju je na adekvatan način, moraju da budu u toku sa trendovima i njihovim navikama, koje su se značajno promenile u proteklih nekoliko godina. Sa brzim razvojem tehnologije i kreativnih veština digitalne komunikacije, nikada nam nisu bile na raspolaganju veće mogućnosti da podelimo informaciju sa željenom ciljnom publikom i uspostavimo interakciju između brenda i potrošača.
Calokupna studija Mediascope Europe 2012 može se dobiti posredstvom „IAB Serbia„.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!