70 godina uspešne „Peanuts“ priče

„Govorim tiho i nosim psa sa sobom“ je rečenica koja je obeležila mnoga srećna detinjstva u kojima su deca imala prilike da odrastaju uz Čarlija Brauna, Snupija, Lisu, Lajnusa, Vudstoka i celu „Peanuts“ družinu. 2. oktobra 1950. godine kreator ovih likova Čarls M. Šulc objavio je prvi strip o neobičnom dečaku Čarliju „Good ol’ Charlie Brown“, ne sluteći koliko će neizbrisiv trag ostaviti za generacije koje dolaze. Šulc je za svoj rad dobio veliki broj nagrada, kao i mesto na Bulevaru slavnih u Holivudu. Osim njega, svoju zvezdu 2015. godine dobio je i Snupi, a po njemu se zove i počasna nagrada NASA-e „Srebrni Snupi“ (Silver Snoopy Award).

70 godina kasnije ovi likovi i dalje su prisutni kroz saradnje sa drugim kompanijama kao što su Women’secret, Levi’s, Omega, Zara, Heinz, Timex, koji su u čast ovog jubileja imali posebne „Peanuts“ kolekcije. Gledaoci Apple TV-a od novembra 2019. godine imali su priliku da uživaju u serijalu „Snupi u svemiru“, a za sledeću godinu je najavljen još jedan „Snupi šou“.

Povodom jubileja izdvojili smo glavne osobine ovih likova, zašto su tako posebni i šta od njih možemo da naučimo.

Čarli Braun – Nikada ne odustajte!

Inspiraciju za glavnog lika kreator stripova Čarls M. Šulc našao je upravo u svom teškom detinjstvu u kom je bio neprihvaćen, stidljiv, povučen i često suočen sa neuspehom. Tako i ovom „simpatičnom gubitniku“ često nedostaje samopouzdanje, brine ga šta će biti u njegovoj budućnosti, ali i dalje uvek voli da pomogne drugima, čak i na svoju štetu. Čarli, kao i Šulc, nikada ne odustaje – da pusti zmaja, da gol,  šarmira svoju crvenokosu simpatiju. Šulc je govorio i da Čarli predstavlja prikaz prosečne osobe sa svojim svakodnevnim usponima i padovima. Budite istrajni kao Čarli Braun i ne dozvolite da vas povremeni neuspeh zaustavi u ostvarivanju snova.

Snupi – Budite svoji i originalni

Snupi nije svakidašnji bigl – on spava na kućici, ne voli da lovi zečeve i juri loptice kao svi psi, a najbolji prijatelj mu je ptica Vudstok. Iako je veran pas svom vlasniku, često voli da se šali sa Čarlijem, pa tako npr. ako mu ne da užinu na vreme mora da se izvini njegovom stomaku. On leti svojim ušima, po potrebi je advokat, zubar, mađioničar, sportista, hirurg, ima svoj alter ego kada postaje „Džo Kul“, piše knjige pod pseudonimom Dogstoevski, a u stripovima često zamišlja da je vazduhoplovac iz Prvog svetskog rata koji se bori protiv Crvenog barona. Biti svoj, originalan, drugačiji i svestran poput Snupija, vas ne čini čudnim, već zabavnim i vanvremenskim.

Vudstok – Sreća je u malim stvarima

Vudsok je dobio ime po poznatom rok festivalu. Iako ptica, Vudstok nije sjajan letač, ne seli se tokom zime na jug, već voli da se opušta klizajući ili igrajući hokej na ledu koji održava svojom Zamboni mašinom. Snupi je jedini koji razume njegovo cvrkutanje, pa često polemišu kojoj vrsti ptica pripada, kao i zašto psi (ni) su superiorna bića u odnosu na ostale. Kao i Vudstok, budite uvek spremni za avanturu, ali i jednako srećni dok spavate u svom gnezdu.

Lajnus – I najmudrijima treba sigurnost

Čarli Braun je imao svog ličnog mudraca u najboljem prijatelju Lajnusu van Peltu. Ali Lajnus je, uprkos svojoj mudrosti, uvek pri ruci imao svoje plavo ćebe kako bi lakše podneo svakodnevnicu. Putem Lajnusa, „Peanuts“ nas je naučio da potreba za podrškom ne umanjuje našu snagu.

Lisa – Cenite sebe i svoje vrednosti

Lajnusova starija sestra uvek kaže šta misli, ambiciozna je, samouverena i sigurna da će jednog dana postati predsednica ili kraljica. Kada je osnovala svoj psihijatrijski „štand“, nije delila savete besplatno, jer je znala da ceni svoje vreme i znanje. Baš to je lekcija kojom nas Lisa uči – da uvek cenimo sebe, svoja dela i vrednosti.

Sali – Budite pragmatični

Mlađa Čarlijeva sestra, Sali, ne voli da ustaje rano, ide u školu, ali za razliku od svog brata, uvek gleda pozitivnu stranu života. Ako bi pokušala da prizove sunce, a umesto toga došla kiša, proslavila bi činjenicu da su njene moći prevelike da bi se mogle kontrolisati. Pragmatizam možda nije uvek logičan izbor stava, ali Sali nas je naučila koliko može da nam pomogne. Ona je znatiželjna i uvek za sve traži odgovore. Zašto deca moraju da idu u školu? Zašto ne prvo desert? Kada se suoči sa pitanjem na koje ne može da odgovori, ona se sa problemom bavi klasičnom filozofijom: „Koga briga?!“

Tokom bezmalo 50 godina rada Čarls Šulc je nacrtao 18.000 stripova, koji su u vrhuncu slave zasmejavali 355 miliona čitalaca, 2.600 novina u 75 zemalja, na 21 jeziku. Tokom svoje karijere samo jednom je uzeo godišnji odmor kako bi proslavio 75. rođendan. Šulc je umro 12. februara 2000. godine, a od izdavača „Peanuts-a“ zahtevao je da niko posle njega ne crta Čarlija i družinu.

U njegovim stripovima, nema odraslih likova, a on se trudio da predstavi decu onakva kakva jesu, sa problemima koji prožimaju i svet odraslih.  „Peanuts“ je na izgled bezazlena, ali duboka i pre svega duhovita priča o igralištu zvanom život. Šulcov život je pouka da su ideje i aktivnosti koje nas čine srećnim i ispunjenim jedino što vredi u stripu koji život ispisuje.

Autorka: Ivana Milošević, Head of Media Analysis & Research, Kliping Beograd


Oceni tekst

3,00 od 5
Loading...

Komentari