today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Zaustavljen pad slobode medija u svetu

Prvi put u poslednjih osam godina nije zabeležen pad medijskih sloboda u svetu na globalnom nivou, navedeno je u godišnjem izveštaju američke nevladine organizacije Freedom House, koji je objavljen dva dana pre obeležavanja Svetskog dana slobode medija.
Kao i obično, zapadne demokratije su rangirane najviše, ali je Freedom Hosue zabeležio blagi pad SAD zbog upotrebe sile policajaca prema novinarima koji su izveštavali sa “Occupy Wall Street” u 2011. godini. U januaru 2012. godine, Reporteri bez granica snizili su rejting SAD sa 20. mesta na 47. u njihovom godišnjem izveštaju o slobodama medija zbog istih slučajeva. Među delimično slobodnim zemljama su Crna Gora (75-77), Srbija (75-77), Hrvatska (83-85), Bosna i Hercegovina je na 95-96, Kosovo (97-103), Makedonija (115-116) zajedno sa Moldavijom. U odnosu na prošlu godinu, najveći pad zabeležila je Makedonija, Srbija je u blagom padu, dok su Hrvatska i BiH na istim pozicijama. Napredak su zabeležile Crna Gora i Kosovo. Arapsko proleće donelo je novi okvir za medije u zemljama poput Egipta, Tunisa i Libije.
“Nova okruženja koja su se otvorila za medije u zemljama poput Tunisa i Libije još uvek su daleko od savršenih, ali su ključni za razvoj demokratije u toj regiji zbog čega ih treba pažljivo negovati i štititi” kazao je predsednik FH David J. Kramer. Kina i autoritarne vlasti u Africi i na Bliskom istoku cenzurisale su vesti o Arapskom proleću. U Ugandi, Angoli i Džibutiju “vlasti su povremeno na nasilan način sprečavale novinare da izveštavaju o demonstracijama”, navodi se u izveštaju. Kina, Rusija, Venecuela i Iran navedene su kao zemlje u kojima se “hapse novinari, zatvaraju mediji i pokreću slučajevi protiv novinara”. Kontrola državne televizije ključna je za kontrolu medijskih sloboda, navodi FH, u zemljama poput Rusije, Venecuele, Zimbabvea, Kine i Vijetnama.
Nekoliko zemalja je palo u odnosu na prošlu godinu, poput Čilea, koji je iz statusa “slobodan” prešao u status “delimično slobodan”. Meksiko je, prema izveštaju “jedno od najopasnijih mesta na svetu za novinare”. Ta država je od 2010. godine u zemljama koje nemaju slobodu medija. U izveštaju FH i Mađarska je navedena kao jedna od zemalja koja je u oštrom padu, zbog “konkretnih poteza konzervativne vlade Mađarske i premijera Viktora Orbana da kroz pravne i regulatorne okvire preuzme kontrolu nad medijima”.
Od 197 zemalja koje su praćene u izveštaju Fredoom Housea, 66 je slobodno, 72 delimično slobodne, a 59 nema slobodu medija. Uglavnom zbog Kine, koja je “razvila najsofisticiraniji sistem medijske represije”, Freedom House je zaključio da 40, 5 odsto ljudi živi u “neslobodnom” medijskom okruženju, dok 45 odsto ima “delimično slobodne” medije, a samo 14, 5 odsto građana živi u zemljama u kojima postoji potpuna sloboda medija. Najgori među najgorima, prema izveštaju Freedom House, jesu Kuba, Belorusija, Ekvatorska Gvineja, Turkmenistan, Iran, Eritreja, Sverena Koreja i Uzbekistan.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!