Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Uticaj globalne pandemije na oglašavanje

Posledice COVID-19 virusa osećaju se u svim industrijama, pa je takav slučaj i sa oglašavanjem. Sredinom marta američki oglašivači su znatno smanjili svoje budžete, sa planom da se smanjenje nastavi i u drugom kvartalu. Aprilska istraživanja kompanije Advertiser Perceptions pokazuju da će promene biti drastičnije od planiranih.

Sudeći po rezultatima istraživanja, ispitanici su nakon mesec dana pandemije shvatili ozbiljnost njenih posledica, pa tako čak 86% smatra da će trenutna situacija imati ogroman uticaj na budžete za oglašavanje u drugom kvartalu. 43% misli da će se taj trend nastaviti i u trećem kvartalu, dok svega 1 od 10 osoba očekuje da će situacija u tom periodu biti bolja. 13% ispitanika smatra da će se posledice osećati i u četvrtom kvartalu

 

 

U istraživanju koje je sprovela firma Interactive Advertising Bureau (IAB) jasno se vide razlike u očekivanjima oglašivača sa jedne i medija sa druge strane. Mediji su očekivali da će budžeti za digitalni marketing opasti 21%, dok ova cifra iz ugla oglašivača iznosi 33%. Mogući razlog ovom neslaganju je što su se prvi fokusirali na ekonomske indikatore (državne mere 65%, stanje na berzi 61%, nastavak poslovanja 57%), dok su drugima u fokusu bili indikatori zasnovani na pandemiji (karantin 65%, državne mere 62%, COVID-19 slučajevi 49%).

 

 

Video kampanje – manji budžeti, ali i dalje dominantne

Video format digitalnih reklama je trebalo da zabeleži veliki porast u pogledu budžeta tokom ove godine u SAD-u, po nekim predviđanjima čak 26.2%. Nova realnost je da će budžeti za ovaj vid reklame tokom prve polovine 2020. godine u najboljem slučaju porasti za 7.8%, a u najgorem opasti za 5.2% u odnosu na isti period prošle godine. To bi u optimističnoj prognozi značilo 3-5 milijardi dolara manju potrošnju.

 

 

  • Tokom prvog kvartala 2020 video reklame su nastavile tendenciju rasta iz prethodnog perioda, pa je potrošnja porasla između 10.5% i 17%.
  • Pretpostavlja se da će budžeti za video kampanje tokom drugog kvartala opasti po godišnjoj stopi od 1.3% do 21%.

 

Obzirom na to da je dugo bio dominantan u odnosu na ostale formate, može se očekivati da će video kampanje pretrpeti najmanje posledice. Pad cena usled pada potražnje za oglašavanjem učiniće video još atraktivnijim vidom oglašavanja u odnosu na statične reklame. Ovo savršeno odgovara oglašivačima od kojih se mnogi, svesni da je u ovom periodu teže ostvariti prodaju, uglavnom fokusiraju na brending kampanje za koje je video i dalje najbolji izbor.

Izvor: Kliping Beograd

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!